APEL

TREZITI-VA ROMANI !!!!!!!!!!!

In tara chiorului si a oligofrenilor .........

Roman prost,votez Basescu !

miercuri, 30 decembrie 2009

Turismul,vamile,curatenia si dezvoltarea

Oamenii lui Cocos curata vamile


Incredintari directe pentru parteneri si fini
Miercuri , 17 Ianuarie


Firme detinute de fosti parteneri de afaceri sau fini ai celebrului Dorin Cocos, sotul si mai celebrei Elena Udrea, presteaza de ani buni servicii de dezinfectie si salubrizare in sapte din vamile patriei. O activitate ce aduce profituri de miliarde obtinuta in cele mai multe cazuri prin incredintare directa. Cei ce au beneficiat si inca beneficiaza de taxele transportatorilor sau de bugetele publice locale sunt Ioan Gheorghe si Emil Hotaran. Acestia si-au impartit intre ei firmele G&E Invest 2003, Credinvest USA, Custom Serv Arad. Legatura lor cu lumea buna o reprezinta Dorin Cocos. Acesta ii este nas lui Ioan Gheorghe, iar cu Hotaran a impartit firma Clamari Trading.
Firmele celor doi au obtinut in anii 2004, 2005 si 2006 contracte de dezinfectie sau salubrizare in special pe vamile din vest. Astfel, G&E Invest 2003 si-a deschis puncte de lucru la Nadlac, Varsand, Turnu si Moravita. Firma Credinvest USA a luat Salonta, Portile de Fier, iar Custom Serv a intarit afacerile deja detinute in Turnu si Varsand. Pentru a nu pierde miliardele transportatorilor, cele trei firme au mai jonglat contractele intre ele. Afacerile le-au mers din plin, cat timp doar in Arad Garda Financiara a reclamat un prejudiciu de peste 155 miliarde lei vechi.
Recentul scandal declansat de transportatori in vama Nadlac a scos la lumina afaceri care se derulau fara probleme de ani de zile si care au adus prejudicii serioase statului. Un control al Garzii Financiare Arad efectuat la vamile aradene in 2006 arata ca bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 155 miliarde de lei vechi in urma modului cum s-au realizat si gestionat aceste activitati.
La intrarea in Nadlac dinspre Arad, la un ghiseu se platea o taxa de 20 RON, iar la intrarea in Nadlac dinspre Ungaria, 28 RON. Transportatorii spun ca taxele incasate sunt ilegale si ca de fapt firma care incasa una dintre aceste taxe era controlata de sotul Elenei Udrea, Dorin Cocos. Primarul din Nadlac, Vasile Ciceac, a negat ca in spatele respectivei firme s-ar afla Elena Udrea. Asupra afirmatiilor primarului Ciceac planeaza un semn de intrebare cat timp se stie ca Dorin Cocos este nasul lui Ioan Gheorghe iar Emil Hotaran este asociat in firma Clamari Trading cu acelasi Cocos. De altfel, chiar Dorin Cocos a recunoscut ca ii cunoaste foarte bine pe Hotaran si Gheorghe, dar sustine ca nu i-a vazut de mult timp si nu are afaceri cu ei. Dincolo de afirmatiile si legaturile celor implicati, Garda Financiara Arad a efectuat la sfarsitul anului trecut un control tematic la firmele care salubrizau si ecologizau vamile. Aceleasi firme care au functionat atunci in vami erau prezente si la inceputul acestui an. Ele se reprofilasera, trecand de la dezinfectie la ecologizare si salubrizare. In urma controlului, au fost sesizate ANAF si DNA.

Contracte fara licitatie

Comisarul Sorin Cirti, seful Garzii Financiare Arad, a spus ca a sesizat ANAF in vederea efectuarii unui control de fond pentru stabilirea in intregime a daunelor. "Sunt singurii care pot stabili un prejudiciu cert", a spus Cirti. Tot in urma controlului, a fost sesizat si DNA. "Am sesizat DNA pentru ca ei sunt singurii abilitati sa verifice organizarea licitatiilor. In cazul de fata, nu au fost organizate licitatii", a explicat acesta. In sesizarea catre DNA, este explicat totul de catre comisari: "Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Arad, la data de 8.11.2004, la 9.11.2004 si 21.10.2006, concesioneaza activitatea de dezinfectie a mijloacelor de transport rutiere, serviciu public de interes national, de la punctele pentru trecerea frontierei de stat (PCTF) Varsand, Nadlac, Turnu si Curtici catre Custom Serv Arad - PCTF Varsand (contract preluat ulterior de catre Best Business Invest), Directia Judeteana pentru Protectia Plantelor si alte Servicii din cadrul CJ Arad - PCTF Nadlac (contract preluat, prin asociere in participatiune, ulterior, de G&E Invest 2003) si ELIT DDD A&C Arad - PCTF Turnu si Curtici, fara a organiza licitatie publica si fara a intocmi caietul de sarcini si a solicita aprobarea Guvernului".

ANAF, chemata in control

ANAF a fost sesizata sa efectueze un control de fond in acest caz. In actul inaintat ANAF se arata ca au fost incalcate mai multe reglementari, inclusiv cele privind tarifele de dezinfectie. Mai mult, Directia Sanitar-Veterinara Arad nu putea sa concesioneze activitatea. "Cu exceptia DSVSA Arad, nici unul dintre agentii economici mentionati nu putea desfasura legal activitatea de dezinfectie, intrucat la data incheierii contractelor (si ulterior) nu exista cadrul legal pentru concesionarea, inchirierea sau achizitia terenurilor aflate in punctele de trecere a frontierei de stat, a cladirilor si bazei materiale necesare", spun comisarii.
Bani pentru curatenie in vami
Printre firmele care faceau salubrizarea in vami se regasesc o parte din cele care efectuau si dezinfectia. Consiliul Judetean Arad primea 20% din incasari. In urma cu un an, 90 de miliarde de lei au fost deblocati de catre Ministerul Finantelor si transferati catre aradeni. De aici rezulta cam ce sume erau incasate de respectivele firme.

Dorin Cocos: "Nu mai am nici o legatura cu ei de sase-sapte ani"

"Pe domnul Hotaran nu l-am mai vazut cred ca de vreo sase ani. Nu am nici o legatura cu domnul Hotaran si nici cu ce afaceri face dansul. Nici pe domnul Gheorghe nu l-am mai vazut de o gramada de vreme. Am auzit de ce fac ei pe acolo, pe granita de vest. Am auzit lucrurile astea. Eu nu am insa nici o problema. Nu am nici o legatura de afaceri cu ei de cel putin sase-sapte ani. Deci nu sunt implicat in afacerile lor cu salubrizari. De foarte mult timp nu ne-am mai vazut. Asta nu inseamna ca nu-i cunosc. Ii cunosc."

Firma bucuresteana pentru salubrizarea vestului tarii

Firma bucuresteana G&E Invest 2003 SRL este societatea care se ocupa de salubrizarea principalelor orase din Arad. Dupa ce s-a ocupat cu dezinfectia in vamile aradene, firma a ramas sa salubrizeze in continuare zona. La Pecica, oras de care apartine si Vama Turnu, primarul Iustin Cionca a explicat situatia. Contractul de salubrizare pentru Vama Turnu l-a preluat de la Consiliul Judetean Arad, iar personalul care incasa taxa din vama era angajat al Consiliului Judetean prin Directia de Protectie a Plantelor. "Contractul s-a prelungit pana la sfarsitul anului, pentru ca nu mai aveam timp sa organizez o licitatie", a spus Cionca. A preluat contractul, insa nu definitiv. Conform legii, a organizat o licitatie si s-au prezentat trei firme: doua din Arad si G&E Invest 2003. Primarul din Pecica a spus ca una dintre firmele aradene a intarziat la licitatie, deci a fost descalificata din start, iar cealalta avea preturi duble fata de G&E Invest 2003. Insa chiar de la preluarea contractului, G&E Invest 2003 nu a mai incasat banii in mod direct. Angajatii Primariei incasau banii, care ajungeau in bugetul local. Platile catre G&E Invest se faceau pe baza de comanda dupa efectuarea lucrarilor.
La Nadlac, aceeasi firma salubrizeaza orasul si s-a ocupat chiar si de vama pentru cateva zile. Aceeasi situatie este si la Pilu, comuna de care apartine si Vama Varsand.

Castiguri simbolice la Moravita

Tot G&E Invest 2003 este societatea care asigura serviciile de salubrizare si in zona localitatii Moravita. Interesant este ca pentru munca prestata atat la nivelul comunei, cat si in satele apartinatoare societatea se multumeste cu castiguri aproape simbolice. Primarul comunei, Ion Fistea, spune ca serviciile prestate de aceasta firma nu au nici o legatura cu taxa de salubritate din frontiera, zona in care opereaza societatea limitandu-se pana la bariera din Vama Moravita. Edilul a mai precizat ca contractul de salubrizare s-a incheiat inca din 1995, in baza unei hotarari de Consiliu Local data de alesii de atunci. Costurile pe care le implica serviciile prestate de G&E Invest 2003 sunt de circa 1,6 milioane de lei vechi, suma care era platita din taxele de salurizare percepute pana de curand. "Daca ar fi sa platim din bugetul local aceste servicii, am renunta cu siguranta, pentru ca avem bani putini si nu ne permitem nici o cheltuiala de acest gen", a mai declarat primarul. Pe de alta parte, prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a demarat deja procedurile de atac in contencios administrativ impotriva hotararii Consiliului Local Moravita prin care se stipuleaza perceperea unei taxe de salubrizare in Vama Moravita, conditii in care localitatea si satele apartinatoare ar putea renunta la serviciile firmei G&E Invest 2003 din lipsa de bani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Zic si eu ceva :