APEL

TREZITI-VA ROMANI !!!!!!!!!!!

In tara chiorului si a oligofrenilor .........

Roman prost,votez Basescu !

miercuri, 30 decembrie 2009

Holocaustul la valahi

Raport holocaust



Comisia pentru Studierea Holocaustului şi-a prezentat concluziile

Concluziile raportului Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului in Romania arată că în ţara noastră, în timpul celui de al doilea război mondial, a avut loc Holocaust, acesta devenind posibil ca urmare a "antisemitismului cu rădăcini adînci în istoria politică şi culturală a ţării", informează Mediafax. Concluziile raportului Comisiei conduse de laureatul Premiului Nobel Ellie Wiesel au fost prezentate pe 11 noiembrie la Palatul Cotroceni, în prezenta membrilor comisiei, a preşedintelui Ion Iliescu, a ambasadorilor SUA şi Israelului in Romania.
Potrivit concluziilor raportului, ordinele care au dus la degradarea civică şi nimicirea evreilor şi a instituţiilor evreieşti au fost date de cele mai înalte autorităţi române. "Autorităţile civile şi militare române sînt responsabile de moartea unui numar cuprins intre 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni din Romania şi teritoriile aflate sub administraţie românească", se arată în document. Aproximativ 340.000 de evrei români au supravieţuit datorită faptului că Guvernul a suspendat deportările în anul 1943, cu 16 luni înainte ca Romania să iasă din alianţa cu Germania nazistă şi să se alăture Naţiunilor Unite, conchide raportul. Conform documentului, peste 25.000 de romi au fost, de asemenea, deportaţi în timpul Holocaustului, iar dintre aceştia mai mult de 11.000 şi-au pierdut viaţa, ceea ce a dus la dispariţia unor colectivităţi de romi vechi de secole.

Probe concludente
Implicarea personală a lui Ion Antonescu în deportarea şi lichidarea evreilor şi romilor, sub jurisdicţie româna, "este probată in mod concludent de vastul material documentar existent", se mai arată în document.
Aceeaşi sursă susţine că aproximativ 132.000 de evrei din nordul Transilvaniei, aflat sub administraţie ungară, şi alţi5000 de evrei români care trăiau în afara ţării au fost ucişi în Holocaust.
"Negarea Holocaustului in timpul regimului comunist, precum şi in perioada postcomunistă, a fost şi rămîne răspîndită şi este îngrijorătoare", susţine raportul.
Conform aceluiaşi comunicat, Comisia a înaintat Guvernului României un set de recomandări, respectiv stabilirea Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului la 9 octombrie, comemorată pentru prima dată în acest an; înfiinţarea unui memorial naţional şi a unui muzeu în Bucuresti pentru comemorarea victimelor Holocaustului; identificarea şi înregistrarea victimelor Holocaustului în România; crearea unui grup special de lucru care să analizeze, să corecteze şi să redacteze programa şi manualele şcolare referitoare la Holocaust.
Comisia a recomandat şi introducerea educaţiei privind Holocaustul în cadrul curriculei scolare universitare şi pregătirea de programe pentru grupuri profesionale şi asociaţii; înfiinţarea unui centru arhivistic şi a unei fundaţii dedicate educaţiei şi cercetării Holocaustului; anularea deciziilor de reabilitare a unor criminali de război, inclusiv a celor pronunţate în ultimii 15 ani.
Raportul conţine aproximativ 500 de pagini şi prezintă istoria Holocaustului în Romania, precum şi concluziile şi recomandările Comisiei în legătură cu modul în care Guvernul poate contribui la conştientizarea şi cultivarea memoriei Holocaustului, ca şi la stimularea cercetării şi educaţiei în acest domeniu în ţara noastră. Raportul urmează să fie tipărit in limbile română, franceză şi engleză.

Asumarea responsabilităţii

Preşedintele Ion Iliescu a declarat, la prezentarea concluziilor Comisiei "Wiesel", că statul român işi asuma responsabilitatea privind atrocităţile săvîrşite în România in timpul celui de al II-lea război mondial. El a arătat că raportul reprezintă doar începutul unui lung proces ce-şi propune să schimbe percepţii şi reprezentări eronate, printr-o informare cît mai completă, corectă, obiectivă, să atace locurile comune induse în mentalul colectiv de anii de propagandă la care opinia publică din ţară a fost supusă după instaurarea comunismului.
Iliescu a precizat că raportul reprezintă un instrument de lucru fundamental pentru oricine studiază istoria contemporană a României, în particular perioada participării statului roman la al II-lea război mondial. Echilibrul şi obiectivitatea sa, efortul documentar ce îl susţine şi calitatea analizei pe care o efectuează îl recomandă drept "un punct de plecare obligatoriu" în efortul de reconsiderare a istoriei recente a Romaniei, de "asumare a ei aşa cum a fost", a afirmat Ion Iliescu.
Holocaustul a reprezentat una dintre acele probleme grave ale istoriei, a cărei abordare a fost evitată, atît în timpul regimului comunist, cît şi după dispariţia acestuia, a subliniat el. În opinia sa, această reconciliere cu trecutul trebuie să aibă loc cît mai curînd şi că, de aceea, a socotit înfiinţarea Comisiei ca "un act necesar şi oportun".

Adevărul pentru tinerele generaţii

"Nu este vorba doar de a afla - şi, mai ales, pentru tinerele generaţii, acest lucru este imperativ - adevărul despre tragedia zguduitoare a sute de mii de cetăţeni români în timpul celui de-al II-lea război mondial, care au fost nevoiţi s-o traverseze doar pentru simplul fapt că erau evrei sau ţigani, tragedia pentru care statul roman şi institutiile sale de atunci poartă principala răspundere", a declarat seful statului.
El a apreciat că pentru ca astfel de tragedii să nu mai fie posibile este necesară o vastă operă de educaţie civică, istorică şi politică a întregii societăţi, a tinerilor în special. "Adevărul istoric, cunoaşterea istoriei noastre şi a celei universale aşa cum au fost, constituie unul dintre instrumentele de prim ordin ce stă la dispoziţia noastră pentru înfăptuirea celor ce ne-am propus. Lor li se adaugă valori precum multiculturalismul, toleranţa, deschiderea către lume şi acceptarea deosebirilor, a specificului", a mai spus preşedintele Iliescu.
Seful statului a arătat că promovarea acestora, a spiritului european şi consolidarea valorilor circumscrise societăţii democratice reprezintă cele mai puternice arme în combaterea antisemitismului, extremismului, xenofobiei, exclusivismului, şovinismului şi a negaţionismului.
Ambasadorii SUA, Jack Dyer Craouch, şi Israelului în Romania, Rodica Radian Gordon, prezenţi la prezentarea documentului, au salutat înfiinţarea Comisiei şi publicarea raportului. Ambasadorul Israelului, Rodica Radian Gordon a prezentat mesajul ministrului israelian de Externe, care salută realizarea raportului, in care sunt detaliate persecuţiile, deportările şi uciderea a sute de mii de evrei in Romania, "cu colaborarea activa" a Guvernului Romaniei de la acea vreme, condus de Ion Antonescu. Şeful diplomaţiei israeliene a apreciat că existenţa statului Israel reprezintă o "garanţie" ca orori precum Holocaustul, fenomen unic în istoria omenirii prin atrocităţile sale, nu vor mai lovi evreii. El mai spune că faptele istorice privind Holocaustul trebuie să facă parte integrantă din învăţămîntul românesc şi să constituie subiect de dezbateri publice.
Preşedintele Comisiei, Ellie Wiesel, a precizat că, înainte de începutul studiului Comisiei, nu a ştiut că a fost atît de multă brutalitate, că au existat oameni care au putut face asemenea lucruri altor oameni.
"Am decis să investigăm fără teamă, fără prejudecăţi, doar să aflăm adevărul", a precizat Wiesel. El a mai spus că nu toate victimele au fost evrei, dar că toti evreii au fost victime. Wiesel a apreciat ca astfel de comisii ar trebui înfiinţate şi în alte ţări, cum ar fi Franţa şi Germania.

Sursa: MEDIAFAX

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Zic si eu ceva :