APEL

TREZITI-VA ROMANI !!!!!!!!!!!

In tara chiorului si a oligofrenilor .........

Roman prost,votez Basescu !

sâmbătă, 15 mai 2010

o voce autorizata despre criza

       Ieri bursele s-au prabusit din nou, cel mai abrupt in Europa. Iar euro a continuat sa se devalorizeze dramatic. Din cite inteleg, euro este in mare pericol. Cred ca ne puteam astepta la asa ceva, la fel cum s-a intimplat cu asa -zisul Sistem Monetar European ( SME) in perioada anilor 70 ai secolului trecut. Euro este in mod evident o moneda nefiabila , pentru ca UE-ul nu este un stat federal in care guvernul federal si Banca Centrala Europeana sa regleze cantitatea de moneda printr-o politica monetara de tip open market. Cu alte cuvinte, daca ar apare  un deficit bugetar conjunctural la nivelul federal al UE-ului , BCE ar urma sa tipareasca moneda cu care va fi finantat acest deficit, iar guvernul federal ar primi acesti bani( fara acoperire) in schimbul unor titluri de valoare( bonduri). In continuare, BCE,ar putea vinde aceste bonduri unor state cu rezerva valutare ( China sau Rusia) , urmind ca in acest mod moneda europeana sa fie ” sterilizata”  si sa nu apara inflatie in UE. Dar , evident, nu exista un UE federalizat si acest mecanism open market nu poate fi operationalizat in cazul euro. Spre deosebire, atit SUA , cit si Marea Britanie au aplicat in mod consecvent acest mecanism pentru a contracara prabusirea competitivitatii companiilor si volatilitatea pietelor bursiere. Rezultatul ? SUA si Marea Britanie au finantat in ultimii trei ani prin open market deficite bugetare 
anuale de circa 12%(!). Desigur, in cazul SUA aceasta politica nu a genertat nici un fel de inflatie( pentru ca dolarul este singura moneda globala) ,in timp ce in cazul Marii Britanii aceasta acoperire prin emisiune a unor deficite bugetare uriase a determinat o inflatie semnificativa, doarece lira sterlina este o valuta mult mai putin atractiva decit dolarul. Drept urmare, noul cabinet conservator -liberal de la Londra a hotarit sa modifice politica bugetara si monetara a laburistilor prin reducerea abrupta a deficitului bugetar si a masei monetare. Revenind la euro, absenta unui guvern federal face imposibila existenta acestei monede ciudate. In disperare de cauza, CE-ul a propus guvernelor din zona euro sa transfere CE-ului dreptul de a aproba si de a controla deficitele bugetare nationale peste capul autoritatilor nationale! Aceasta idee este , evident, imposibil de materializat in conditiile actualei ” constitutii” a UE-ului. De aceea , cred ca , mai devreme sau mai tirziu, euro se va prabusi. Pentru ca euro a fost conceputa ca o moneda ideala intr-o lume ideala. Dar trebuie sa fi foarte naiv sau credul ca sa-ti imaginezi ca intr-o lume inevitabil pacatoasa, lacoma si imperfecta pot exista guverne si monede perfecte!
Conf.dr. Nicolae Țăran, Universitatea de Vest Timisoara, Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor, Catedra de Management.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Zic si eu ceva :