APEL

TREZITI-VA ROMANI !!!!!!!!!!!

In tara chiorului si a oligofrenilor .........

Roman prost,votez Basescu !

marți, 18 mai 2010

Masoni de cartier

< EVZ Luni, 17 Mai 2004 Hulita, temuta sau admirata, Masoneria romana a devenit printr-o hotarire a guvernului o asociatie de utilitate publica. Aceasta inseamna ca va putea fi finantata si de la bugetul de stat, strins din banii dumneavoastra, si problemele Francmasoneriei din Romania va privesc direct. In aceasta editie vom incerca sa vedem cum Francmasoneria “discreta” si de “elita” a devenit un magnet pentru personaje dubioase cu bani. Francmasonii pretind ca fara sprijinul lor Statele Unite nu si-ar fi dobindit independenta si ca puternica America pe care o cunoastem astazi este rodul muncii lor. Dar ce rol au avut ei in istoria Romaniei si cum s-au descurcat sub comunism? Ce influenta au acum si cit de mult conteaza ca Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici este omul guvernului PSD? Francmasonii spun ca au scopuri morale si filantropice, ca nu sint o religie si ca ei cred in Fiinta Suprema, in Dumnezeu, in Marele Arhitect al Universului. Dar de ce au intrat in conflict cu Biserica Catolica si de ce sint condamnati de Biserica Ortodoxa Romana? Caracterul “secret” al organizatiei, care se prezinta drept “discreta” in zilele noastre, alimenteaza teoriile conspirationiste. Dar e chiar atit de puternica Francmasoneria, atit de oculta si de influenta pe cit se spune?
De ce se bulucesc ministrii romani sa intre in Masonerie? Cine sint cei care stau in fruntea Marii Loje Nationale a Romaniei, pe mina carora ajung o parte din banii nostri? De ce aceasta organizatie este considerata de guvern ca fiind “de utilitate publica” cu toate ca, in Costitutia in vigoare, la articolul 40 (n.r. - privind “dreptul la asociere” se spune clar: “Asociatiile cu caracter secret sint interzise”? Sint intrebari care fac din “Dosarul Masoneriei” un subiect fierbinte, la ordinea zilei.
Marea Loja a ministrului Chirovici

Masoneria romana, “fiica zvapaiata” a marii Masonerii universale, este o organizatie (dupa unii oculta, dupa altii para-politica) bine ancorata in toate zonele societatii, de la administratie si servicii secrete pina la diplomatie si biserica. “Cupola” oficiala este reprezentata de Marea Loja Nationala din Romania (MLNR), condusa de fostul ziarist Eugen Ovidiu Chirovici (actual ministru in cabinetul Nastase) si “binecuvintata” de guvern cu toate drepturile care se cuvin unei asociatii “de utilitate publica”. “Cupola” este intregita de un Suprem Consiliu al Ritului Scotian Antic si Acceptat Regular, cu Costel Iancu Suveran Mare Comandor.

Loja franco-maghiarului Szakvary

In paralel cu MLNR, mai exista si Marea Loja Unita din Romania (MLUR), iregulara si nerecunoscuta. Aceasta il are in frunte pe profesorul Nicoara, din Cluj, ca Mare Maestru. De asemenea, dispune de un Suprem Consiliu, condus de Andre Szakvary (cetatean francez de origine maghiara) ca Mare Comandor.
In timp ce MLNR este recunoscuta de peste 40 de Mari Loji din lume (si in special de Marea Loja Unita din Germania), MLUR este recunoscuta doar de Supremul Consiliu din Franta. Dezbinarea din cadrul Ordinului Masonic roman face ca Masoneria noastra sa fie inca pusa “pe coji de nuca” de Marea Loja-mama, din Anglia.

Masoneria kaki

In afara de MLNR-ul lui Chirovici, mai exista, ca o “suprema diversiune”, un al doilea MLNR (Marea Loja Nationala a Romaniei). In fapt, o gruparea a “masonilor disidenti”, reuniti in jurul venerabilului Mare Maestru Nicu Filip si condusa de un maior din Ministerul de Interne, Viorel Danacu. Este supranumita Masoneria kaki, in contrast evident cu adevarata masonerie, cea albastra.
Cei mai multi adepti ai “Masoneriei kaki” sint ofiteri din armata, politie si servicii secrete, unii provenind din fosta Securitate. Aceasta grupare masonica este totusi singura care are un site oficial pe Internet. De la respectiva adresa putem afla ca MLNR este formata din 28 de Loji (regasite in tot atitea “orienturi”) in tara si 7 Loji in Capitala (Orientul Bucuresti).
Printre masonii din Romania se mai numara: Lucian Bolcas (senator PRM), Ioan Rus (ofiter activ in SIE), Florin Mihalache (DIPI/STS), Traian Dragusanu, Constantin Dinculescu, Sebastian Telbitz, Constantin Mindru Macostrai, Daniel Serghi, Mircea Tanase, Antonio Iervolino, Eugen Zubcov, Dan Enescu, Dan Grigore Adamescu (presedintele ASTRA ASIGURARI), Gheorghe Cirhoc, Ovidiu Drimba (istoric si profesor universitar), Constantin Maximilian, Ioan Pecsi, Claudio Teseo. Toti acestia reprezinta numai doua pagini (cu adrese si alte date de identificare) dintr-un opis de 123 de pagini. Apartenenta acestor nume la diverse Loji ne-a fost confirmata din mai multe surse din interiorul Masoneriei. Printre acestea se afla si un mason cu rang important, care ne-a declarat: “Am sub mine ori deasupra mea multi frati masoni sefi de spitale ori cu grade si functii importante in armata, in serviciile secrete si membri marcanti din toate partidele politice importante”.

“Arhitectii”, in toate institutiile

SANATATE. In ciuda secretomaniei care insoteste activitatea masonilor, exista informatii certe ca acestia sint puternic reprezentati si la virful sistemului sanitar. Numai in Senatul Universitatii de Medicina, se zice, ar fi 12 masoni, iar dintre sefii de spitale, majoritatea fac parte dintr-o Loja sau alta.
Printre acestia, putem sa-i enumeram pe Eugen Pascal Ciofu, Ovidiu Bajenaru, Petru Calistru, Leon Zagreanu, Eugen Bratucu (director la Caritas), Sorin Simion (director al Spitalului Colentina), Mihai Coculescu, Laurentiu Mircea Popescu (zis “don Lorenzo”, senator PSD si rector). In rindul medicilor, celebru este cazul doctorului Irinel Popescu (gradul 33). Si tot medic-mason este si doctorul Alexandru Ciocilteu.
Mason renumit (din tagma medicilor) este si Constantin Balaceanu-Stolnici (presedintele Jokey Clubului Roman). Chiar si de-a dreapta premierului Nastase avem un medic mason de rang inalt: doctorul-consilier Dan Georgescu, fost secretar de stat in “guvernul Dascalescu” si fost membru a CC al PCR.

DIPLOMATIE. In acest domeniu care presupune contacte internationale, masonii au avut intotdeauna o reprezentare puternica. Consilieri, consuli, atasati de toate felurile, secretari de stat... S-a ajuns chiar pina la nivel de ministri de externe.
Cel mai renumit mason dintre diplomatii actuali este celebrul astronaut Dumitru Prunariu, ambasadorul Romaniei la Moscova. Conform revistei “Forum masonic”, Prunariu este “Cavaler Templier, grad pe care l-a dobindit in Florida, SUA”. Primul (si pina acum singurul) roman care a zburat in spatiu “detine functia de Grand King in Marele Capitul de Masoni ai Arcului Regal din Romania”, avind “gradul 32 in Ritul Scotian” si fiind “Maestru Venerabil al Respectabilei Loji “Roza Vinturilor” din Orientul Bucuresti”.

“GRADATII”. Pentru ca, prin “constitutia Masonica”, se inchina Marelui Arhitect, masonii isi mai spun, intre ei sau in diverse mesaje secrete, “arhitectii”. Printre “arhitectii” din Ministerul Administratiei si Internelor si din Ministerul Apararii Nationale se numara:
- generalul Virgil Ardelean (Quattuor Coronati), seful Directiei de Informatii si protectie Informativa (fosta UM 0962, fosta “Doi sĂ�un sfert”);
- Colonelul Olimpian Ungherea (Quattuor Coronati), redactor la revista “Pentru Patrie”, fost consilier al PDSR si autor al celebrei carti “Clubul Cocosatilor” (o parabola despre masonii din PDSR/PSD care au condus si conduc, din umbra, Romania, carte care l-a deranjat foarte tare pe Adrian Nastase);
- generalul Gheorghe Carp (fost consilier al lui Ion Iliescu, sef de directie in MAI).
Cel mai renumit cadru militar activ si totodata mason, pare a fi generalul Mihail Popescu, seful Statului Major General si, practic, seful armatei romane.
Insusi unul dintre “arhitectii sefi” ai al Masoneriei romane, maiorul Viorel Danacu, provine de la “Interne”. Aceeasi “pepiniera” l-a dat Masoneriei pe colonelul Florentin Calapod (fost sef la UM “Doi sĂ�n sfert”), la inmormintarea caruia se zice ca au fost mai multi masoni decit cruci si gropi in cimitir.

SERVICII SECRETE. La SRI ii intilnim ca masoni pe urmatorii generali (fosti securisti): Ovidiu Soare (seful diviziei de aparare a Constitutiei), Victor Marcu, Aurel Rogojan (toti trei fosti ofiteri de securitate, cu functii-cheie in DSS, inainte de �9) si Vasile Iancu (fost sef de contrainformatii in spionajul lui Ceausescu, fost numarul doi in SRI-ul lui Timofte). Chiar si despre generalul Radu Timofte, directorul SRI, care pina mai ieri infiera masoneria, se spune ca ar fi fost recent initiat in Loja condusa de Stefan Misu (inregimentat in PUR-ul lui Dan Voiculescu, unde raspunde de Departamentul pentru Integrare Europeana).

AFACERI. In rindul oamenilor de afaceri si al bancherilor exista “batalioane” de masoni. Citiva dintre ei detin functii sau au legaturi speciale la Presedintia Romaniei sau la Guvern. Printre acestia: Ovidiu Tender, Sorin Tesu, Alexandru Bittner, care se simt ca acasa la Palatele Cotroceni si Victoria.

Petre Roman a intervenit pentru “masonizarea” lui Voican Voiculescu

“Evenimentul zilei” este in posesia unui document ultra-secret din 1990 (facsimil dreapta). Acesta, este adresat de “fratele” Petre Roman (foto), pe atunci prim-ministru, ambasadorului Romaniei la Cairo, Ion Angelescu.
“Sinteti autorizat ca imediat dupa primirea la presedintele Mohamed Hosni Mubarak, sa-l asitati la ceremonia afilierii in loja Memphis-Mitraim din Cairo pe trimisul nostru Atherasata nakej, fratele Gelu Voican, adept al ordinului nostru, cu gradul de Cavaler Kados, in Loja swedenborgiana de rit scotian, rectificat si acceptat, in care ati primit Lumina”, ii “ordona” Petre Roman subordonatului sau de la Cairo.
In acest mesaj cifrat, “Atherasata nakej” este un termen mason si se refera la Gelu Voican Voiculescu. Desi documentul a aparut o data in presa anilor Ă�0, nici Petre Roman si nici Gelu Voican-Voiculescu nu au negat apartenenta lor la Loja Memphis-Mistraim.

Hrebenciuc, Talpes, Babiuc, Halaicu...

Din Masonerie ar face parte si urmatorii:
Viorel Hrebenciuc (deputat, “eminenta cenusie” a PSD);
Ioan Talpes (vicepremier, numarul doi la Palatul Victoria, fost numarul doi la Cotroceni);
ministrii Razvan Teodorescu, Gabriel Oprea si Eugen Bejenariu.
In ce-l priveste pe Adrian Nastase, unii zic ca ar fi mason al unei Loji din Germania, altii ca ar fi doar reprezentant al Ordinului de Malta. Oricum, “botezul” lui in ale Masoneriei, daca a fost facut, nu a avut loc in Romania, ci in afara tarii.
Intr-o situatie similara se afla si cel dintii prim-ministru postdecembrist (si fost ministru de externe), Petre Roman: daca este mason (nr. - in Loja franceza Memphis-Misraim), tot “afara” a fost facut. Si tot peste hotare (se pare, in SUA) a fost uns mason si Mircea Geoana, ultimul dintre ministri de externe. Tot din sera acelorasi ministri de externe l-am identificat ca mason si pe senatorul PSD (fost PD) Adrian Severin (cel cu “lista” cu ofiteri acoperiti din politica si presa).
Dintre fostii oameni politici din prima linie, ii putem aminti pe:
Gavril Iosif Chiuzbaian (fost ministru PUNR al justitiei);
Victor Babiuc (care de-a lungul timpului a condus trei ministere diferite, Apararea, Justitia si Internele), acum “mason in adormire”;
Crin Halaicu (fost primar liberal al Capitalei);
Dintre artisti ii amintim pe: naistul Gheorghe Zamfir, actorii Tudor Gheorghe si Florian PMarele

Utilitatea publica, doar o recunoastere cu valoare morala

Miscarea masonica din Romania a intrat din nou in atentia publicului si a presei din Romania, o data cu acordarea statutului de “utilitate publica”. Hotarirea a fost luata de cabinetul Nastase, care a decis ca Marea Loja Nationala din Romania merita sa fie sponsorizata de la buget.
Decizia a stirnit nemultumirea presei si a organizatiilor nonguvernamentale, care au considerat nedrept ca MJNR sa primeasca un astfel de statut din partea guvernului, in situatia in care Chirovici, Marele Maestru, este in guvernul Adrian Nastase. Pe de alta parte, Ordinul Masonic National si Traditional al Romaniei, reprezentat astazi de Confederatia Marilor Loji din Romania de Rit Antic Scotian si Acceptat, s-a declarat impotriva acestei masuri a cabinetului Nastase, considerind ca Ordinul Masonic este o asociatie “independenta pe plan financiar si nu are drept de finantare de la bugetul statului”. Ei amintesc si de regulamentele masonice care interzic “orice discutie si interventie politica, indiferent de ce natura ar fi ea”.
Eugen Ovidiu Chirovici este Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, fost consilier al primului-ministru si presedinte al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Ce calitati trebuie sa aiba un Mare Maestru al Marii Loji Nationale?
Pentru alegerile din noiembrie 2003 s-au inscris in cursa nu mai putin de 14 candidati. Peste 70a din cei aproximativ 4.000 de membri m-au ales pe mine. Doar ei pot raspunde de ce au gasit in mine cel mai potrivita persoana pentru a-i conduce in urmatorii trei ani. La modul teoretic, un Mare Maestru trebuie, in primul rind, sa cunoasca foarte bine Masoneria, sa posede calitatile unui bun manager (in fond, Marea Loja este o asociatie), sa aiba un statut masonic si profan limpede si meritoriu.

Care sint momentele istorice importante ale Masoneriei romane?
Se stie deja ca 1848 a fost un moment masonic, dupa cum Unirea a fost realizata cu sprijinul Masoneriei. Dupa 1990, refacerea a fost anevoioasa - ca si pe alte segmente ale societatii romanesti, de altfel - si caracterizata prin evolutii oarecum contradictorii. Pe de o parte, un aport foarte important la integrarea Romaniei in Occident, pe de alta parte, schisme interne, sciziuni si acuzatii reciproce deloc caracteristice acestui Ordin. Speram ca lucrurile sa se aseze, iar rolul extern sa fie dublat de unul intern mai pregnant, mai ales in componenta filantropica si in cea de perfectionare spirituala.

Care este relatia cu Biserica?
Marea Loja Nationala din Romania nu se amesteca in chestiuni confesionale, conform statutului sau, dupa cum nu se amesteca nici in chestiuni politice. Avem in rindurile noastre frati de credinta ortodoxa, dupa cum avem catolici, reformati, mozaici sau mahomedani. Nu avem relatii speciale cu Biserica Ortodoxa Romana. Am intervenit public in sprijinul construirii Catedralei in Parcul Carol pentru ca noi credem ca aceasta natiune atit de greu incercata are nevoie sa-si cladeasca simbolurile nationale, fie ca vorbim de catedrale, muzee, scoli sau biblioteci.

Cum priviti obtinerea statutului de “utilitate publica”?
Recent, Marea Loja Nationala din Romania a fost declarata ca fiind de utilitate publica, in urma aprobarii cererii depuse la autoritatile in drept. In Franta, de pilda, doua mari loji au fost declarate ca fiind de utilitate publica. In Austria - nu exista procedura de utilitate publica -, Marea Loja a fost invitata oficial, la vremea respectiva, la lucrarile comisiei pentru schimbarea Constitutiei. Vreau sa subliniez ca nu intentionam sa avem avantaje materiale din acest statut, deci nu cerem bani sau alte foloase. A fost vorba de o recunoastere, daca vreti, cu valoare morala.

Care vi se pare cea mai mare personalitate masonica din Romania?
Personal, as opta pentru Nicolae Balcescu. Dar perfectionarea masonica se face in tacere si cu modestie. Poate ca cel mai bun mason a fost un “anonim” care nu a devenit niciodata figura publica. Poate ca cel mai bun mason a fost cel care a suferit in inchisorile bolsevice si nu a incetat sa creada in Masonerie, asumindu-si martiriul, asa cum fac martirii autentici - in tacerea, in taina in care isi consuma viata marii eroi.

Francmasonii patrioti

Francmasonii si-l revendica pe Horea, rasculatul. “Se poate spune ca primul moment semnificativ din istoria Francmasoneriei romanesti este Rascoala lui Horea, declansata in secolul al XVIII-lea. Horea a fost foarte apropiat de masonerie. Documentele inclina sa afirme ca a fost mason. Exista un discurs al lui Horea rostit cu un an inainte de declansarea rascoalei la Viena in una dintre cele mai mari si mai puternice loji vieneze, Adevarata Concordie, condusa de Ignatius von Born, originar din Tarile Romane, consilier aulic al imparatului, care era in bune relatii cu Horia”, apreciaza istoricul Horia Nestorescu-Balcesti, membru al Marii Loji Nationale Masonice din Romania. Catalin Turliuc, cercetator istoric la Institutul “A. D. Xenopol” din Iasi, recunoaste meritele masoneriei in Romania, declarind ca ei sint “promotorii ideilor moderniste”, precum improprietarirea taranilor, ideea unirii tuturor statelor romanesti sub un singur nume, egalitatea in fata legii. “Toata generatia pasoptista a fost masonica. Ii putem aminti aici pe Nicolae Balcescu, Constantin Rosetti, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza, Costache Negruzzi, Ion C. Bratianu”, spune Catalin Turliuc.
Un alt moment important din istoria romanilor, revendicat de francmasoni, a fost unirea tuturor romanilor in 1918. Atunci, nationalisti infocati, precum Alexandru Vaida-Voevod, Caius Brediceanu, Voicu Nitescu, Gh. Crisan, Mihai Serban si Traian Vuia, au participat la Conferinta de pace de la Paris, prin care a fost recunoscuta international unirea Ardealului cu Romania. Despre ei s-a spus dupa aceea ca au “primit lumina” - au devenit masoni. Intr-o scrisoare adresata lui Iuliu Maniu, Al. Vaida-Voevod explica necesitatea intrarii ardelenilor in masonerie ca fiind o modalitate de a obtine sprijinul international al cercurilor masonice, deci al cercurilor politice din Franta: “Contactul si afilierea la Marea Loja a Frantei ar putea sa ne ingaduie sa paralizam preponderenta Francmasoneriei maghiare, evreiesti sau sasesti”.
In 1924, Jean Pangal, care conducea masoneria romana, a renuntat la obladuirea Marelui Orient al Frantei si a constituit un ordin suveran, Marea Loja Nationala din Romania, un fel de “autocefalie” a masoneriei. Potrivit lui Pangal, scopul MLNR era “de a consolida statul national unitar roman”. Ceilalti masoni care au continuat sa asculte de loji straine erau considerati un fel de tradatori: “Un roman care sta sub obedienta masonica straina, atunci cind in tara sa exista o masonerie nationala, se face in mod constient sau inconstient unealta strainatatii si a intereselor straine de neam”, spunea Jean Pangal, cea mai importanta personalitate masonica din perioada interbelica.Problemele “Fratiei”Cum a devenit o societate de elita un magnet pentru afaceristi verosi sau politicieni analfabeti? Recent, Eugen Ovidiu Chirovici a incercat o explicatie: “daca deschizi fereastra pentru a intra aer proaspat, pot intra si tintarii”.
Dupa incetarea represiunii, “Fratia” s-a “deschis” si au devenit masoni si indivizi care credeau ca au intrat intr-o organizatiei “etilista” (dupa cum marturisea viceprimarul de la sectorul 4). Personaje onorabile ne-au impartasit in particular “uriasa deziluzie” si “au intrat in adormire”, adica s-au retras. Regizorul Alexandru Tocilescu s-a retras si el: “Francmasoneria e infiltrata de securisti, de politruci si de fosti comunisti, dincolo de puterile mele de a suporta lucrul acesta”, marturisea el Evenimentului Zilei. Un om de cultura, Maestru francmason ne-a impartasit, sub protectia anonimatului, nelinistile sale privindu-i “tot felul de insi ingrozitori care vin si-si cumpara efectiv gradele”.
Dar a tinut sa precizeze ca “aceasta nu i se poate imputa Marelui Maestru, Chirovici”, care ar fi spus ca nu vrea ca prefecti si subprefecti sa dea buzna in masonerie. “Problema controlului politic este falsa”, ne-a spus omul de cultura. “In Atelierul meu, nu a zis nimeni absolut nimic de politica de cind m-am inscris”.
Si atunci de ce dau buzna?
“E un fel de a accede la o “paraputere”. In Romania puterea e inteleasa ca o marfa cu valabilitate de patru ani. Pentru multi, masoneria e ca o polita de asigurare si dupa ce au iesit de la putere”. i
Dar nu trebuie neglijata nici problema vanitatii, ne-a spus interlocutorul: “Industria cea mai infailibila din lume e cea a vanitatii. Uitati-l cum pe pozeaza cu toate decoratiile pe piept. Ii pare rau ca-s numai 33 de grade in masonerie, el ar vrea 333. Ginditi-va ca X sau Y intra in masonerie si i se spune Venerabil. Unii habar nu au in ce intra. Un an de zile nu au voie sa vorbeasca. Si e extraordinar sa vezi ditamai prefectul care sta cumintel in sedinta sa-i spuna altul ca nu are voie sa zica nimic”.
“Francmasoneria nu “intervine” in istoria popoarelor, ci este o componenta nascuta in istorie ca unul din cei mai firesti factori de progres si civilizatie. Este, intr-un fel, motorul istoriei in epoca moderna, deci, implicit, si a romanilor.” Horia Nestorescu-Balcesti.

Prigoana comunista

Cum a fost interzisa masoneria de comunisti?
Nu se poate vorbi de o interzicere propriu-zisa, adica prin-tr-o lege sau printr-o hotarire de guvern, ci, pur si simplu, au fost sfatuiti prin diversi oameni ai regimului, fie ca erau, fie ca nu erau masoni, sa-si inceteze de buna voie activitatea, ceea ce s-a si intimplat in iunie 1948. Sigur, nu in totalitate; au mai fost loji care au activat si dupa aceasta data, cu riscurile de rigoare. Adica au fost prinsi, au fost arestati, anchetati, judecati si condamnati. Se poate vorbi despre o asemenea activitate ilegala din punctul de vedere al autoritatilor pina in 1951, cind a avut loc ultimul si cel mai mare val de arestari in rindul masonilor, cazind victima atunci si inginerul Constantin Bellu, eroul de la Marasesti, care fusese ales Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu de grad 33 si ultim al Ritului Scotian Antic si Acceptat din Romania, din 1951, sigur in ilegalitate. A urmat un mare proces, cu zeci si zeci de arestati. Este, de fapt, un proces al francmasoneriei care s-a terminat in 1953 cu condamnari de la citiva ani de inchisoare pina la temnita grea, inchisoare pe viata, asa cum a fost si cazul inginerului Bellu.

De ce se temeau atit de tare comunistii de francmasonerie?
Nu este vorba numai de regimul comunist. Orice regim totalitar este, practic, incompatibil cu idealurile de democratie, de libertate. Cunoasteti foarte bine deviza marii Revolutii Franceze: “Libertate, egalitate, fraternitate”, care era un precept masonic. Deci exista clar o incompatibilitate intre francmasonerie si orice regim totalitarist, dictatorial, autoritar, asa cum au fost cele de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. Ma refer la regimul autoritar al regelui Carol al II-lea, la regimul militar al maresalului Antonescu sau la acea perioada foarte scurta de dictatura legionara.

Citi masoni au fost arestati in timpul regimului comunist?
Putem face un calcul estimativ, pentru ca nu avem date foarte exacte. Exceptind citeva sute de masoni, in special evrei, armeni, care au putut sa paraseasca Romania, aproximativ 1.000 de masoni de etnie romana sau de alte etnii au suferit rigorile regimului comunist. Un asemenea calcul ne conduce la circa 20a de arestati, judecati si condamnati. Regimul comunist a folosit doua moduri de internare: administrativa, unde era suficient un ordin al ministrului de interne si intrai intr-o colonie de munca - tot o forma de detentie -, fara judecata si ajungeai fara indoiala in Baragan. A doua categorie ii cuprindea pe cei care erau de fapt arestati. Ii aresta, ii ancheta si, dupa citiva ani, ii punea in libertate fara a fi condamnati. Mai era o categorie, a celor care erau judecati si condamnati. Dat fiind ca in regimul comunist nu s-a emis nici o lege care sa interzica francmasoneria ca organizatie, nu puteau fi condamnati, cel putin teoretic, pentru francmasonerie, deci inventau fel de fel de motive. Unul dintre ele, cel mai des folosit, era crima de inalta tradare, dar si activitate contra clasei muncitoare.
Sint dosare penale pline de interogatorii, de documente legate efectiv de francmasoni, care ii privesc in special pe liderii Marii Loji Nationale din Romania, si dosare in care nu exista nici un detaliu legat de francmasonerie. Erau acuzati de spionaj sau de orice altceva, dar, in ultimele file din dosarul de ancheta penala, fara nici o referire in rechizitorii sau in interogatorii, existau juramintele masonice, cererea de intrare in masonerie si alte citeva documente legate de activitatea masonica. Pentru ca judecatorul sa aiba in vedere atunci cind da sentinta ca, de fapt, el nu este anchetat pentru incercarea de trecere frauduloasa a frontierei, detinere de valuta, ci pentru francmasonerie, prin acele documente pe care le anexa dosarului penal.

Au existat informatori ai regimului comunist dintre francmasoni?
Este foarte greu de spus. Nu exista padure fara uscaturi. Au existat doua categorii de masoni, cei care s-au opus categoric regimului comunist si cei care au colaborat cu regimul comunist. Fie ca au crezut in el, fie din oportunism. Mari masoni care au colaborat cu regimul pot fi Mihail Sadoveanu, Victor Eftimiu, chiar Mihail Ralea, nume sonore in cultura romaneasca.
Ei au crezut ca masoneria nu mai are nici un viitor in regimul comunist si atunci s-au detasat organizatoric de francmasonerie, adica, asa cum spunem noi in limbaj masonic, “au intrat in adormire”.
Aproximativ 1.000 de masoni de etnie romana sau de alte etnii au suferit rigorile regimului comunist

Ion Basgan, unul dintre liderii Francmasoneriei, acuzat ca a fost informator al Securitatii

Sebastian Calota si Ion Basgan, ambii ingineri la Intreprinderea de Transport Auto, au fost ani de zile colegi de serviciu. Cind si-a cerut dosarul de la CNSAS, Sebastian Calota a descoperit cu oroare ca fostul coleg il turnase la Securitate. Desi inca de acum trei ani a cerut CNSAS sa-i precizeze daca Ion Basgan a fost informator al Securitatii daca a facut sau nu politie politica, Sebastian Calota inca mai asteapta un raspuns. Acum Ion Basgan este unul dintre sefii Masoneriei Romane, mare om de afaceri si liberal de frunte. Sa fie acesta motivul pentru care nu se face lumina in acest caz?
Andreea Pora

De la inginerul Ion Basgan la “sursa Teodorescu Ion”

Totul a pornit de la niste fotografii facute in Germania, in care inginerul Sebastian Calota a fost surprins tinindu-se cu miinile de cap. Scena se petrecea in 1973 pe aeroportul din Koln, iar fotografia a fost facuta de “transfugul Dragotescu”. Iar cind te tii cu miinile de cap inainte de a te sui in avionul care trebuie sa te duca in tara, evident, nu poti exclama decit “ah, iar trebuie sa ma intorc in raiul comunist”. Asa a fost informata Securitatea, pentru ca pozele, impreuna cu o turnatorie, aici au ajuns. Pe masa unui ofiter care a dat dispozitie sa se deschida un dosar de urmarire informativa. Care, cum altfel, a fost botezat “Calatorul”.
Securitatea a trecut la treaba si in jurul lui Sebastian Calota a inceput cu migala sa se teasa reteaua informativa. S-a trecut la racolarea ing. Basgan Ion, expert tehnic in cadrul Intreprinderii de Transport Auto Bucuresti. Iata ce se spune in Raportul din 3.08.1974, intocmit de mr. Pop Octavian: “La data de 25 iulie 1974, am contactat pe ing. Basgan Ion, luat in studiu in vederea recrutarii ca informator. Aducind vorba despre ing. Calota Sebastian, director tehnic la ITA Bucuresti, acesta mi-a spus ca a aflat de la ing. Costache, seful Autobazei nr. 3 Calatori, faptul ca in luna iulie 1973, cind ambii erau plecati in RFG, ing. Calota Sebastian a parasit hotelul unde erau cazati si a plecat singur in oras. Ing. Costache banuieste ca ing. Calota ar fi mers in vizita la transfugul Dragotescu, de profesie medic...”. Informatii interesante, dar insuficiente. Asa ca are loc o alta intilnire, mentionata intr-un “Raport privind discutiile purtate cu ing. B.I. la intilnirea din data de 8.08.1974”, care a avut loc “la domiciliul candidatului”. Desi Securitatea era interesata de tot ce misca in respectiva intreprindere si cerea date si despre altii, candidatul este tras de limba in principal despre Calota, caruia intre timp i se retrasese dreptul a mai pleca in strainatate si se punea chiar problema de a fi inlaturat din functie.
“Cerindu-i-se amanunte in legatura cu modul de viata al ing. Calota Ion, la relatiile dintre acesta si sotie, candidatul a spus ca nu a fost decit o singura data la ing. Calota in casa, anul trecut, dar are impresia ca acestuia ii e oarecum teama de sotie”, dupa care urmeaza o serie de amanunte despre cei doi, pe care din decenta le trecem sub tacere. Urmatoarea intilnire cu candidatul este fixata pe 15 august. Ea are loc la data stabilita, dar acum candidatul are numele conspirativ “Teodorescu Ion”, discutia axindu-se pe chestiuni legate de serviciu. Asa cum reiese din urmatorul raport, din 31 august, “informatorul Teodorescu Ion” a primit instructiuni despre ce trebuie sa discute cu Calota, mai exact daca s-a intilnit cu Dragotescu, care intre timp venise in vizita in tara. “Ing. Calota i-a spus ca este necajit ca i s-a facut din nou reclamatie ca s-a intilnit cu Dragotescu. Intrebindu-l cum s-au petrecut lucrurile, sus-numitul i-a spus informatorului ca dr. Dragotescu a fost de doua ori cu masina la reparat la SIRA...”.
Intr-un ultim raport datat ianuarie 1975, informatorul este intrebat daca a rezolvat sarcinile date anterior in legatura cu Calota. Le-a rezolvat si nu prea, pentru ca inginerul fusese ocupat cu reorganizarea intreprinderii si cu o cercetare inceputa de procuratura. Cel putin asa sustine “Teodorescu Ion”: “Calota Sebastian a fost invitat la Procuratura Generala si cercetat sub invinuirea de a fi intentionat sa ramina si el in strainatate ori pentru omisiune de denunt”. Ceva mai precauta in cazul lui Calota, care era membru de partid si detinea o functie de conducere la ITA, Securitatea verifica spusele lui “Teodorescu Ion” si constata ca erau o dezinformare crasa.
Ion Basgan este fiul inventatorului cu acelasi nume. Face parte din Marea Loja Masonica Nationala, condusa de Eugen Ovidiu Chirovici, fiind membru in Marele Consiliu. A fost unul dintre contracandidatii lui Chirovici pentru functia de Mare Maestru, beneficiind de cea mai mare sustinere financiara. In legislatura 1992-1996 a fost deputat din partea PNL Campeanu, iar dupa fuziunea dintre acest partid si PNL a devenit membru in Biroul Executiv Central. Basgan afirma ca a fost verificat de CNSAS la alegerile din 2000 si a fost gasit curat. Intrebind insa la CNSAS, am aflat cu surprindere ca lucrurile nu stau deloc asa, iar Basgan nu a fost verificat din simplul motiv ca PNL- Campeanu nu a trimis in timp util listele de candidati. Prosper om de afaceri, Ion Basgan este actionar majoritar la firma Double T Turism Transport din Bucuresti, la care detine 45a din actiuni. Este masonul din Marea Loja Nationala cu cea mai mare avere.

Sebastian Calota: “Nu vreau decit sa stiu de ce mi-a distrus viata”

In 2001, Sebastian Calota a fost chemat la CNSAS sa-si vada dosarul intocmit de fosta Securitate. Cind a deschis dosarul de obiectiv “Calatorul”, s-a albit la fata. “Tinara care statea cu mine in sala de lectura a crezut ca mi s-a facut rau. Nu puteam sa spun decit “apa, apa”. Ma uitam si nu-mi venea sa cred. Basgan asta a turnat toate minciunile de pe lume despre mine”. Calota nu are nici cea mai mica indoiala ca ing. Basgan Ion, luat in studiu pentru recrutare in iulie 1974, este unul si acelasi cu informatorul “Teodorescu Ion”. Mai ales ca unele din lucrurile relatate in rapoartele ofiterului de securitate nu le putea cunoaste decit Basgan, pe care l-a apucat cam in acea perioada o dragoste subita fata de Calota. “Ma trezeam cu el la mine in birou, uneori asteptindu-ma acolo toata ziua. Cind am primit invitatia din partea firmei Almex de a merge in Suedia, pentru a vedea niste aparate de taxare, el a fost singurul care a vazu-t-o, fiind la mine in birou. Nimeni altcineva nu a stiut de ea pentru ca eu, cunoscind incurcaturile pe care le aveam cu Securitatea, am rupt imediat invitatia”. Sebastian Calota afirma ca delatiunile lui Basgan i-au ruinat viata. Luat la ochi de Securitate, in 1984 i se insceneaza un dosar penal.
“Intr-o dimineata au venit la mine niste ofiteri de la Militia Economica si m-au ridicat. Timp de trei zile, in ancheta nu eram intrebat decit ce am vorbit cu Dragotescu in Germania, de unde il cunosc si daca voiam si eu sa fug din tara. Dupa care, vazind ca nu am ce sa spun, mi-au facut dosar penal pentru “luare de mita pe baza de martori denuntatori”. Adica au fost adusi cinci martori, toti sefi de compartiment din Autobaza de Calatori, care au fost pusi sa scrie ca mi-au dat mita produse alimentare, carne, oua, vin. Nu a existat nici o alta proba in afara acestor declaratii. Nu au fost confruntari si nici vreun flagrant”. Calota a fost condamnat la sase ani de inchisoare, din care a facut trei. “Intre timp, sotia m-a parasit, securistii spunindu-i despre mine tot felul minciuni, ca sint incurcat cu altele, ca am un copil din flori. Viata mi-a fost distrusa”.
Dupa ce si-a vazut dosarul de urmarire, Calota nu a avut decit un singur gind: sa afle de la Basgan de ce l-a turnat. “Nu voiam decit sa-l intreb, bai nenorocitule, de ce mi-ai stricat viata?”. A avut doua intilniri cu Basgan, in care acesta nu numai ca nu a recunoscut nimic, dar l-a acuzat ca “umbla cu facaturi”.


Cine il acopera pe Ion Basgan?

De trei ani, Calota asteapta un raspuns clar de la CNSAS

Pentru ca avea certitudinea asupra identitatii informatorului, Calota a cerut CNSAS deconspirarea acestuia. Prima oara, pe 12 iunie 2001. Asteptarea a durat peste un an, iar in raspunsul primit de la CNSAS se precizeaza ca nu s-a putut ajunge la nici o concluzie din cauza faptului ca datele sint incomplete, “iar arhiva nu este in posesia noastra”. Asta inseamna, de fapt, ca SRI nu trimisese eventualul dosar de retea al informatorului “Teodorescu Ion”. Mai trece un an. Ajuns la exasperare, in decembrie 2003, Calota face o noua cerere prin care solicita CNSAS sa verifice daca Basgan a facut sau nu politie politica.
Colegiul l-a audiat pe Basgan in data de 12 februarie 2004. Nu
s-a ajuns la vreo concluzie. Nici nu ar fi avut cum, pentru ca SRI nu a trimis CNSAS nici un fel de documente suplimentare. Adica in continuare nu a furnizat dosarul de retea al infomatorului cu nume de cod “Teodorescu Ion”. Care, asa cum arata documentele din dosarul Calota, trebuie sa existe pe undeva, prin sertarele si arhivele SRI. Dar ce motiv ar avea SRI sa faca lumina in acest caz? Basgan nu-i fitecine, este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri, este in conducerea PNL. Se afla in fruntea Masoneriei romane, care mai nou a devenit atit de draga puterii pesediste, Marea Loja Nationala fiind declarata obiectiv de interes public. Deci si Basgan. Iar raspunsul asteptat de Calota intra, probabil, la categoriile secrete de stat si interes national. Exista alta explicatie? Daca da, ing. Calota arde de nerabdare s-o auda.

Ion Basgan: “ Nu stiu nimic, totul e o facatura”

Basgan sustine ca asupra lui au existat trei tentative de racolare, in 1961, 1970 si 1986, toate refuzate. “Cea din 1986 a fost mai groasa, au simulat o ancheta penala de trafic de influenta si m-au dus la Politia Capitalei, la etajul doi, unde
m-au tinut de dimineata pina seara legat de calorifer, mi-au spus sa vorbesc acasa, sa-mi aduca hainele, ca ma aresteaza. Imi cereau sa devin informatorul lor, acesta era singurul lor mobil. Am refuzat categoric”. Basgan insista asupra celei de-a treia tentative de racolare pentru a demonstra ca cea din 1974 nu exista. Mai exact, spune Basgan, daca ar fi fost deja racolat ca informator in 1974, cum par sa ateste documentele din dosarul lui Calota, ce rost ar mai fi avut racolarea din 1986? Logic nu ar mai fi avut, desi practica Securitatii sfida de multe ori logica. Cu conditia ca racolarea din 1986 chiar sa fi avut loc. Cum nu stim, iar de verificat numai SRI poate sti unde, nu ramine decit cuvintul lui Basgan. Citind documentele, Basgan spune ca habar n-are despre cele relatate acolo. “Bazaconii, maiorul Pop nu a fost niciodata la mine acasa, totul e ireal, nu stiu nimic despre deplasarea lui Costachescu in RFG, nu-mi spunea el mie treburile astea, ca ala a facut, a dres”. Pe de o parte, nu stie nimic, iar pe de alta, Basgan neaga insasi autenticitatea documentelor din dosarul lui Calota, desi acestea provin din arhiva CNSAS. “Niste facaturi, ce, parca eu nu pot sa fac niste chestii din astea, sa arunc in gura cuiva tot felul de... doar stiti ca asta era metoda”. In plus, “facaturile” nu au nici o legatura cu persoana lui. Deci rapoartele ofiterilor sint mincinoase cap-coada. Indoielile sau chiar intrebarile sint interzise, iar cind ele totusi apar, Basgan devine nervos.

Biserica si Francmasoneria, razboiul nevazut

Din 1738, de cind Clement al XII-lea a publicat constitutia “In Eminenti”, toti episcopii Romei au condamnat Francmasoneria.
Bisericile crestine afirma ca Dumnezeu e unic si nu i se poate subordona Marelui Arhitect al Universului.
Fiecare isi disputa caracterul universal si de aici conflictul. Biserica este “catolica”, adica “universala”. Masoneria depaseste granitele nationale si concureaza universalitatea Bisericii Romei. Masonii cred in marele Arhitect al Universului. Dar este Marele Arhitect si Dumnezeul crestinilor? Disputa dureaza de peste doua secole si nu se profileaza nici un armistitiu.
In Evul Mediu, constructorii priceputi se perindau din loc in loc, acolo unde era nevoie de ei pentru ridicarea catedralelor gotice. Nu erau simpli zidari, ci specialisti in ale geometriei, arhitecturii, proprietatilor materialelor de constructie etc. Si, mai ales, stapineau un secret profesional: cum se taie si cum se plaseaza piatra ce sustine bolta catedralelor, asa-numita cheie de bolta, fara de care edificiul se prabuseste. Cind ajungeau intr-un loc nou, acesti constructori se prezentau breslei locale inainte de a-si incepe lucrul. Aveau asupra lor certificate care sa ateste ca erau constructori calificati si aveau libertatea de a lucra oriunde, nefiind legati de breasla locala. Termenul de francmason exprima tocmai acest lucru, conditia de zidar liber. Francmasonii si-au format si ei breasla lor, care se reprezenta cu anumite simboluri - echerul si compasul, sortul - si avea, ca si alte meserii, secrete profesionale. Francmasoneria ca organizatie a inceput cu infiintarea Marii Loji a Angliei in 1717. Se pare ca la inceput nu era decit o organizatie sociala, care a evoluat treptat in formele care exista astazi. In Statele Unite a fost introdusa pe la 1730 si apoi in Franta, Germania, Italia etc.

Condamnarile Vaticanului

Inca de la inceput, Biserica Catolica, a vazut in Francmasonerie un pericol, considerind organizatia incompatibila cu doctrina crestina. Prima luare de pozitie a fost formulata de Papa Clement al XII-lea in constitutia “In Eminenti”, publicata in 1738. Aceasta este confirmata si reinnoita de Papa Benedict al XIV-lea. Pius al VII-lea isi urmeaza predecesorii si publica constitutia “Ecclesiam a Jesu Christo” in1821, fiind urmat de Leon al XII-lea in 1825. Aceeasi pozitie o adopta si urmatorii Suverani Pontifi: Pius al VIII-lea si Grigore al XVI-lea. Dupa asasinarea primului-ministru italian Pellegrino Rossi, proclamarea si infringerea Republicii Romane si revenirea Papei la Roma (1850), Pius al IX-lea incepe asa-numita politica de intransigenta (“Non possumus”) fata de puterea seculara si ajunge sa fie considerat cel mai important adversar al Masoneriei. Papa Leon al XII-lea, in 1884, analizeaza amanuntit punctele de vedere ale Bisericii si ale Francmasoneriei. Papa arata ca naturalismul adoptat de francmasoni se bazeaza pe convingerea ca natura este desavirsita si suficienta siesi, ca si cum nu ar fi atinsa de pacat. Astfel, ar fi de ajuns sa urmarim natura, fara sa fie nevoie de lupta pentru a infringe pornirile pasionale sau violente. Episcopul Romei reproseaza Francmasoneriei ca doreste manipularea oamenilor prin subminarea familiei, educatiei tinerilor, orinduirii sociale existente, chiar a notiunii de autoritate, si de asemenea ca, promovind egalitarismul socialist si comunist, des-considera deosebirile dintre oameni. In 1906, Pius al X-lea condamna Francmasoneria si avertizeaza asupra legaturii ei cu comunismul.

Opriti de la Impartasanie

Din cauza unor formulari ambigue de dupa Conciliul Vatican II, unii au crezut ca Biserica Catolica si-a indulcit pozitia fata de francmasoni. Pentru a risipi nelamuririle, in 1983, Cardinalul Razinger a publicat o Declaratie despre Asociatiile Masonice, in care arata ca “sentinta negativa a Bisericii privitoare la asociatiile masonice ramine neschimbata de vreme ce principiile sale au fost mereu considerate ireconciliabile cu doctrina Bisericii, drept care ramine interzis a deveni membru in acestea. Credinciosii care adera la asociatiile masonice sint in pacat grav si nu pot primi Sfinta Impartasanie”. O mare parte dintre dispute s-a axat pe analizarea riturilor francmasonilor, pe secretismul organizatiei, pe influenta sa in politica, in presa. Si Biserica, si Francmasoneria s-au schimbat, insa trecerea timpului nu pare a fi modificat raporturile dintre ele. Chiar daca Francmasoneria nu practica rituri ofensatoare pentru crestini sau nu ascunde conspiratii mondiale, Biserica nu o accepta nici astazi deoarece crestinismul este esentialmente o religie revelata (Dumnezeu s-a aratat omului) si supranaturala. Dincolo de orice satisfactie sau implinire naturala, crestinul tinde la o vesnicie de unire cu Dumnezeu insusi, si dincolo de orice posibilitati naturale, aceasta unire e inceputa de pe acum in Sfintele Taine ale Bisericii.
In Prima Porunca e afirmata unicitatea lui Dumnezeu. El cere nu doar respect, ci chiar inchinare. Dumnezeu nu accepta sa isi imparta locul cu nimeni. Biserica respinge ideea ca Dumnezeu ar putea fi folosit de o organizatie sau privit ca un zeu printre altii, oarecum echivalent cu Budha ori Manitu, plasat cumva “sub umbrela” Marelui Arhitect.

“Proiectul Francmasoneriei a esuat”

Interviu cu Cornelius Moldovan, absolvent al Facultatii de filozofie al Universitatii “Jean Moulain” de la Lyon

Ce relatie are Francmasoneria cu adevarul?
Pentru francmasoni, totul inseamna stiinta, cunoastere. Ei considera ca au adevarul. Crestinul nu are adevarul, nu il poseda. Adevarul i s-a revelat de catre Dumnezeu.

Ce imi permite sa spun ca Dumnezeu este Adevarul?
Faptul ca o spune El. Ca nu o spun eu. Dumnezeu e un adevar care se sustine singur.

Crestinii sint interesati de adevar, francmasonii de cunoastere. De ce nu se inteleg?
Problema este ca nu totul este stiinta si ratiune. Daca pot cunoaste totul, daca Dumnezeu e o idee (cum spunea Descartes), atunci Dumnezeu e un fel de anexa a Francmasoneriei, importanta fiind cunoasterea. Daca eu pot sa cunosc tot si totul e ideea mea, Marele Arhitect nici nu exista, l-am inventat eu. Proiectul Francmasoneriei a esuat: oamenii se nasc si mor ca inainte, nimic nu ii scoate din conditia lor, nu ii face fericiti. Astfel ca Francmasoneria functioneaza ca o gnoza: nu accepta discutia, stie raspunsul dinainte. OK, proclamam progresul, emanciparea etc. Ei, si? Pentru ce?

Asadar, cunoasterea nu satisface aspiratiile omului?
Cunoasterea implineste, dar nu implineste totul in om. La Francmasonerie, cunoasterea e un absolut. Ea nu salveaza. Este o ideologie pentru ca explica totul pornind de la o singura parte. Am de-a face cu o ideologie care are un anumit tip de functionare.

Pe linga preocuparea pentru cunoastere, francmasonii sint atasati si de simboluri, ritualuri. Ce valoare au acestea?
Tot ce este ritual se leaga de corp. E ceva care nu are sens decit ca simbol, care te trimite dincolo de el, de stricta manifestare a sa. Pe crestin, semnul Crucii, icoanele, ingenuncherea il trimit dincolo. Pentru un francmason, ritul e propria lui manifestare pentru ca el crede in natura si astfel se opreste la gest. Acest rit este profan, si nu sacru. Este inventat de oameni, ca obiceiul de a bea cafeaua de dimineata. Crestinul e suflet si corp. Intr-un rit sacru, totul are semnificatie sacra, luata din Revelatie. Ritul profan e inventat. Cunoasterea nu e sacra, ci profana prin definitie.

Biserica Ortodoxa condamna Masoneria

Spre deosebire de Biserica Catolica, Biserica Ortodoxa nu a combatut atit de vehement Francmasoneria, desi a condamnat-o in termeni severi. Astfel, in 1937, Biserica Ortodoxa Romana a dat prima si singura hotarire de condamnare a Masoneriei. Referatul “Studiu asupra Francmasoneriei” a fost intocmit de Mitropolitul Nicolae al Ardealului, ca urmare a cererii facute de Sfintul Sinod inca din 1934. Sfintul Sinod, in sedinta din 11 martie 1937, si-a insusit concluziile din referat si a hotarit ca “Biserica osindeste Francmasoneria ca doctrina, ca organizatie si ca metoda de lucru oculta”.

Iata citeva fragmente din concluziile studiului Mitropolitului Nicolae al Ardealului, aflate si astazi in vigoare.

“Francmasoneria este o organizatie mondiala secreta, in care evreii au un insemnat rol, avind un rit cvasi-religios, luptind impotriva conceptiei religios-morale a crestinismului, impotriva principiului monarhic si national, pentru a realiza o republica internationala laica. Ea este un ferment de stricaciune morala, de dezordine sociala. Biserica osindeste Francmasoneria ca doctrina, ca organizatie si ca metoda de lucru oculta si in special pentru urmatoarele motive:
1. Francmasoneria invata pe adeptii ei sa renunte la orice credinta si adevar revelat de Dumnezeu, indemnindu-i sa admita numai ceea ce descopera ratiunea lor. Ea propaga astfel necredinta si lupta impotriva crestinismului ale carui invataturi sint revelate de Dumnezeu. (...)

2. Francmasoneria propaga o conceptie despre lume panteist-naturalista, reprobind ideea unui Dumnezeu personal, deosebit de lume, si ideea omului ca persoana deosebita, destinat nemuririi.

3. Din rationalismul si naturalismul sau, Francmasoneria deduce in mod consecvent o morala pur laica, un invatamint laic. (...)

4. In lojile Francmasoneriei se aduna la un loc evreii si crestinii, si Francmasoneria sustine ca numai cei ce se aduna in lojile ei cunosc adevarul si se inalta deasupra celorlalti oameni. (...)

5. Francmasoneria practica un cult asemanator celui al misterelor precrestine. (...) Prin acest cult, Francmasoneria vrea sa se substituie oricarei alte religii, deci si crestinismului.

6. Francmasoneria este un element de continua si subversiva subminare a ordinii sociale prin aceea ca isi face din functionarii Statului, din ofiteri, unelte subordonate altei autoritati pamintesti decit aceleia care reprezinta ordinea stabilita vizibil. (...) Impotriva juramintului crestinesc pe care acei functionari l-au prestat Statului, ei dau un juramint paginesc.

7. Francmasoneria lupta impotriva legii naturale, voite de Dumnezeu, conform careia omenirea e compusa din natiuni. Biserica Ortodoxa care a cultivat totdeauna specificul spiritual al natiunilor si le-a ajutat sa-si dobindeasca libertatea si sa-si mentina fiinta primejduita de asupritori nu admite aceasta lupta pentru exterminarea varietatii spirituale din sinul omenirii”.Osanale! Marea Lojă Naţională din România aniversează 130 de ani de la înfiinţare (Saccsiv)

23 ianuarie 2010

VN:F [1.8.4_1055]
please wait...

Marea Lojă Naţională din România aniversează 130 de ani de la înfiinţare. Seria manifestărilor s-a deschis cu un seminar organizat de Universitatea din Bucureşti, având ca temă “Francmasoneria în prezent”. “Este prima întâlnire într-un spaţiu universitar în 130 de ani”, afirmă Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici. El a subliniat efortul Marii Ligi Naţionale “de a-şi regăsi locul şi rolul în societate”, precum şi deschiderea faţă de aceasta. Eugen Ovidiu Chirovici: Francmasoneria Regulară astăzi nu este o organizaţie secretă, aşa cum deseori este caracterizată în presă sau în public, nu este o societate ocultă, reprezintă o componentă esenţială a societăţii civile, acceptată ca atare în toate democraţiile consolidate.
Reporter: Thomas Jackson, preşedintele Conferinţei Mondiale a Marilor Loji masonice, subliniind implicarea francmasoneriei în căutarea libertăţii şi egalităţii, era de părere că organizaţia este cea care a asigurat formatul şi structura gândirii democratice.
Thomas Jackson: Nu încape nicio îndoială că, dacă francmasoneria nu ar fi existat, lumea ar fi astăzi total diferită.
Reporter: La discuţiile care au urmat, membri ai Marii Loji Naţionale au atras atenţia că societăţile masonice nu fac politică, nu conspiră, naţional sau global, ci poate fi vorba despre acţiuni individuale ale unor oameni politici francmasoni. Profesori universitari de la Facultatea de Istorie din Bucureşti şi Timişoara au susţinut comunicări în legătură cu ideea de om european şi francmasoneria, formarea generaţiei paşoptiste, societatea “Junimea”, francmasoneria în secolul al XX-lea.
Cum la Realitatea a fost invitat Thomas Jackson, Secretar General al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji, evident ca nici voxpublica n-a ratat momentul elogiului adus masoneriei dar si al atacului impotriva ortodoxiei. Iata ce puteti citi in articolul Masoneria e cu statul, Biserica-i cu naţiunea. De ce nu le place românilor de Statul lor
Doresc să precizez avant la lettre că observaţiile de mai jos sunt personale – supuse, aşadar, subiectivării şi nu au o bază ştiinţifică, ci una pur empirică, ajustată de un raţionament la fel de personal (spun asta din capul locului pentru că au existat comentarii care mă acuzau de diletantism, sfertodoxă etc – le precizez că singurul domeniu în care am pretenţii gnoseologice este estetica eufonică).
Am asistat, oarecum pe nepregătite, la un seminar cu tema “Masoneria – între mit şi realitate”, organizat în aula Bibliotecii Academiei Române cu ocazia aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea Marii Loji Naţionale din România. Am ascultat un exposé halucinant de plăcut al academicianului Dan Berindei, un istoric ne-mason fascinat de povestea devenirii masoneriei româneşti şi care şi-a dedicat peste trei decenii din viaţă studierii acestui vast capitol din istoria românilor.
Pe scurt, am aflat, mai detaliat, de ce le cam datorăm francmasonilor marile episoade ale formării şi dezvoltării statului român modern – revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor de la 1859 şi, cu precădere, Unirea de la 1918. Francmasoneria, pare-se, a jucat rolul covîrşitor în mai toate momentele care ne-au apropiat de Europa şi, în general, care ne-au depărtat cît de cît de feudalismul levantin în care Biserica ortodoxă era omnipotentă şi omniprezentă în mentalul colectiv românesc (inclusiv doi domni fanarioţi “luminaţi”, Constantin Mavrocordat şi Alexandru Moruzi, erau membri ai unei loje).
Am fost uimit de lista lungă a românilor masoni “plăcuţi” – adică personaje istorice şi oameni de cultură “de bine” pe care-i ştiam din manuale fără să mi se spus vreodată ceva, în învăţămîntul comunist, despre apartenenţa la masonerie: de la Alecsandri, IC Brătianu şi Kogălniceanu la Titu Maiorescu, BP Haşdeu, Traian Vuia, Al. Vaida-Voevod (cel cu unirea de la 1918, partenerul lui Iuliu Maniu), Octavian Goga, Sadoveanu, Ion Pillat sau, mai nou, un om pe care l-am iubit dintotdeauna, Florian Pittiş. Pe scurt, a whole bunch of good guys – paşoptiştii, liberali şi conservatori deopotrivă din perioada lui Carol I, oameni care au contribuit la formarea statului român modern, primul zburător, savanţi şi poeţi de prin manualele copilăriei pioniereşti. Vorba limbii de lemn, nişte progresişti.
Ei bine, căutînd eu să aflu mai multe despre francmasoneria interbelică am dat peste anatema lansată de BOR asupra masonilor, într-un raport al Sinodului din 1937. Un text absolut demonizant, din care mi-au atras atenţia în mod deosebit cîteva paragrafe:
3. Din rationalismul si naturalismul său, Francmasoneria deduce in mod consecvent o morala pur laică, un invătământ laic, reprobând orice principiu moral „heteronom” si orice educatie ce rezultă din credinta religioasă si din destinatia omului la o viată spirituală eternă. Materialismul si oportunismul cel cras in toate actiunile omului, este concluzia necesară din premisele Francmasoneriei. – o dovadă clară a absenţei unui Toma d’Aquino din ortodoxie şi a vetusteţii cultului religios majoritar printre români.
4. “In lojile francmasone se adună la un loc evreii si crestinii…” – fără alte comentarii.
7. Francmasoneria luptă impotriva legii naturale, voite de Dumnezeu, conform căreia omenirea e compusă din natiuni. Biserica Ortodoxă care a cultivat totdeauna specificul spiritual al natiunilor si le-a ajutat să-si dobândească libertatea si să-si mentină fiinta primejduită de asupritori, nu admite această luptă pentru exterminarea varietătii spirituale din sânul omenirii. Dacă stau şi-mi aduc aminte cît de mult se suprapune biserica ortodoxă formării conştiinţei naţionale a românilor – uniţi, înainte de stat, prin limbă şi religie – şi mă uit la ţara şi la societatea în care trăiesc, m-apucă un catralion de gînduri trădătoare şi de blasfemii, ptiu, drace.
Aşadar, printr-un reducţionism destul de prozaic, statul emancipat şi pro-european dorit de francmasoni este pus în adeversitate directă cu naţiunea apărată şi garantată de biserica ortodoxă. Este mult mai important pentru români faptul că sunt o naţiune decît faptul că au un stat mandatat democratic de ei înşişi să-i administreze/reprezinte ca şi comunitate (şi nu să-i fure/guverneze/jupoaie).
Într-o astfel de lumină antagonică pare mai evident de ce românii au cea mai mare încredere în biserică şi au furat/fură de la stat (pe care-l demonizează permanent ca tîlhar şi corupt) cît pot. Şi de ce statul român este modern (are legislaţie europeană, garantează libertăţi civile destul de europeneşte etc), dar în bună măsură nefuncţional, cu legi nerespectate şi N căpuşe individuale şi colective care sug sau li se pare firesc să sugă de la ţîţa statului, fără să respecte contractul social.
Şi de ce a ajuns statul un bau-bau autist pe care e mai bine să-l şmechereşti, dacă nu poţi să devii parte a lui – aşa cum românii ştiu atît de bine să o facă, între două cruci făcute sumar în autobuz. Aş aminti aici, ca dovadă, ziua de 30 noiembrie 2008, cînd secţiile de votare pentru alegerile parlamentare au fost aproape goale – în schimb bisericile gemeau de fani ai sfîntului Andrei. De la o astfel de naţiune e greu să ceri să înţeleagă de ce e nevoie de stat, altfel decît în relaţia jupuit/jupuitor la toate nivelurile. Mai are vreun rost să amintesc aici de sintagma “stat naţional” din Constituţie, aia de care se tot ia – pe bună dreptate, în opinia mea – UDMR-ul?
Iaca s-au trezit nişte americani în frunte cu George Marshall şi nişte europeni în frunte cu Jean Monnet care ţin, fir-ar ei să fie, să arate că poţi sta bine împreună cu toate naţiile şi cu toate religiile şi, prosperînd, să te simţi, deasupra naţiunii şi deasupra statului, cetăţean european. Probabil că nu voi apuca să văd ziua în care majoritatea românilor să simtă european, mai degrabă decît să se simtă europeană, şi în care “Etica protestantă” a lui Weber să fie predată, în formă simplificată, la gimnaziu, iar “Dialecticile Secularizării” – gîlceava înţeleptului Habermas cu actualul Papă, tot în formă simplificată, la liceu.
Iaca am pornit de la masoni şi am ajuns la Habermas. De fapt, încercam să spun, o dată în plus, că ortodoxia este pentru români pasul pe loc, dacă nu uneori chiar pasul înapoi, în drumul României către Europa unită, iar asta s-a văzut mai bine în antiteză cu masonii, care au fost la noi cîndva, de cîteva ori, pasul înainte.
Sursa: Saccsiv


Masoneria argeseana, intre mit si realitate
Se spune despre ei ca au condus lumea dintotdeauna, animati de un singur ideal: Puterea Absoluta. Se mai spune ca au determintat, de-a lungul timpurilor, marile evenimente care au schimbat istoria omenirii, revolutii culturale, financiare, industriale si politice. In jurul lor s-au construit nenumarate mituri care mai de care mai pline de mister, ceea ce ii face sa fie priviti cu o anumita teama, chiar daca, in planul aparentelor, proclama teluri nobile precum progres, fraternitate si egalitate intre oameni. Desi nu fac tapaj de statutul lor, pot fi intalniti oriunde in societate, dar mai ales acolo unde se afla parghiile de comanda si decizie. Daca vrei sa intri in randurile lor, nu trebuie sa ii cauti. Daca prezinti vreun interes te gasesc ei, iar odata intrat... nu vei mai putea iesi. Regula de baza care asigura eficienta organizatiei lor este aceea ca ii cunosti doar pe cei inferiori tie in grad, niciodata pe superiorul de la care primesti ordine. Sunt organizati in Ordine, Loji locale, regionale si nationale si se numesc MASONI.

Clubul Rotary, poarta de intrare in masonerie
In Arges, masoneria este prezenta la vedere in special printr-unul din cele mai importante bastioane ale sale si anume Clubul Rotary, organizatie care isi are originile in Anglia. Clubul Rotary a fost infiintat la Pitesti in anul 1998, de catre Eduard Dragusin, fost jurnalist la Ziua si fost director al Radio Contact Pitesti si al ziarului Observator argesean, cotidian detinut de un alt rotarian, Marcel Proca, consilier judetean PSD si potent om de afaceri. Dragusin a fost, de altfel, si primul presedinte (1998- 1999) al Rotary Club Pitesti, el fiind succedat pana in prezent de Cristian Simionas, director de banca (1999-2000), Constantin Arsene, fost director BCR Arges (2000 -2001), Dan Ionescu, AOA (2001-2002), Adrian Ghita, patron Mobiland (2002-2003), Daniel Trandafir (2003-2004), Eugen Dobrescu, fost director OPC Arges (2004-2005), Sorin Grigorescu, om de afaceri (2005-2006), Cristian Vasile, director Jurnal de Arges (2006-2007) si Daniel Radu, judecator (2007-2008). In prezent, presedinte in functie este Cristian Drumea.

Masonii din Arges
Referitor la rotarieni si la clubul lor, Dan Amedeo Lazarescu, fost Mare Maestru in Marea Loja Nationala a Romaniei, spunea ca probabilitatea ca un membru al Clubului Rotary sa nu fie mason este minima, daca nu chiar egala cu zero, dupa cum nu este obligatoriu ca un rotarian sa detina grade semnificative ca importanta in Loja. Surse demne de incredere spun ca masonul argesean aflat pe cea mai inalta treapta este Gheorghe Manole, fost director al Arpechim Pitesti. Alaturi de el, dar pe trepte inferioare, sunt rostite nume precum Marian Dragusin, patron DGM- New Planet, singurul mason care a indraznit sa-si afiseze Echerul si Compasul pe frontispiciul firmei; Florian Goran, fost director al Finantelor Publice; Alin Rainea, om de afaceri, apropiat al PRM; Liviu Banica, patron Pan Trading; Nicolae Radneantu, fost consilier local, patron Ritz Guard; George Rotaru, patron Rotarexim; Marin Ciungu, fost director al Directiei Apelor Arges-Vedea; Catalin Radulescu, om de afaceri.

Masoni cu... grade grele

Aceleasi surse ii dau ca sigur drept purtatori de grade grele (masonice, bineinteles) pe Constantin Stroe - vicepresedinte CA Dacia, George Caval - director BRD-GSG Arges si Constantin Nicolescu - presedintele CJ Arges. Despre acestia se spune ca au devenit masoni pe filiera occidentala, franceza mai precis. Tot pe filiera franceza pare a fi fost initiat si Gheorghe Nicut, fost primar al municipiului Curtea de Arges, un francofon declarat. In fine, o alta personalitate a vietii publice locale despre care se spune foarte des ca face parte din Masonerie este Gelu Mujea, directorul SC Apa Canal 2000 SA
Pitesti. Suntem convinsi ca Argesul este o zona care se poate lauda cu mult mai multi masoni dar care, asa cum le sta bine, se afla bine ascunsi in spatele sortuletului de zidar. Numele prezentate mai sus sunt doar ale acelor personalitati care, intr-un mod sau altul, au lasat sa se inteleaga ca au acest statut.

Cele mai cunoscute organizatii masonice

Pe teritoriul Romaniei functioneaza mai multe ordine si loji masonice, fiecare dupa dupa acelasi tipic ca in orice alt colt al lumii. Cele mai importante dintre acestea sunt Loja Albastra, Ritul Scotian Antic si Acceptat, Ordinul Batranului Alb din Munte, Ordinul Roza Cruce, Fratia Solomonara si Marea Loja Nationala din Romania care este formata din 18 Respectabile Loji de Rit Oriental, dupa cum urmeaza: Zamolxis (Zalau), Edmond Nicolau (Bucuresti), Concordia (Arad), Brukenthal (Sibiu), Steaua Romaniei (Bucuresti), Ritualistica si Cercetari Masonice (Bucuresti), Anghel Saligny (Constanta), Stepan Ludwig Roth (Medias), Horea (Alba Iulia), Phoenix (Timisoara), Schassburg (Sighisoara), Cavalerii lui Orfeu (Brasov), Steaua Dunarii (Galati), Pythagora (Braila), Heliopolis (Bucuresti), Cavalerii Dobrogei (Tulcea), Steaua Moldovei (Vaslui) si Alexandru Papiu Ilarian (Targu Mures).

Cum se face initierea
Ritualul inietierii masonice este astfel conceput incat sa-l uimieasca si sa-l marcheze definitiv pe proaspatul recrut. Initiatul este legat la ochi, i se iau banii si obiectele din metal, este imbracat ca un eretic condamnat si este anuntat ca ultima treapta a initierii este invierea dupa moarte. Simbolismul mortii si invierii initiatului este actul prin care se ajunge la treapta de Maestru.

Marile Lumini ale Masoneriei sunt Biblia, Echerul si Compasul. Echerul si Compasul sunt simboluri de notorietate atat de cunoscute incat folosirea lor heraldica in foarte multe  tari este limitata prin lege la domeniul strict al masoneriei.


Florin Silvestru, 17-10-2008


http://www.bitpress.ro/


Guvernul secret - Cele 7 conspiratii ale timpului nostru
 

6. "Intriga oculta" a lui 11 - Septembrie
De la tragedia Turnurilor Gemene din 11 septembrie 2001, nu au lipsit teorii si ipoteze cu intentia de a adanci necunoscutele aparute cu privire la atentat. Chiar daca oficial exista numai un vinovat - Ben Laden, liderul grupului terorist AlQaeda -, adevarul ar putea fi mult mai simplu si poate mai înspaimântator decât versiunea oficiala prezentata lumii de catre SUA.
Stiati ca în momentul impactului primului avion contra Turnului Nordic, în dimineata de 11 septembrie, s-a produs o puternica explozie care a distrus etajele 22, 23 si 24 al edificiului? Si ca exact în acel moment era prezent seful securitatii Turnurilor Gemene, putând salva diverse persoane de sub darâmaturi? Pai dupa cum povesteste ziaristul american Dick Eastman, exact asa a fost. El sustine ca în aceste etaje erau birourile FBI si ca în ele se pastrau documente importante care incriminau întreprinderi importante ca Alan Greenspan, J.P.Morgan si Goldman Sachs, implicate într-o frauda fara precedent asupra determinarii pretului aurului. Si ca deasemeni existau probe împotriva persoanelor implicate în comertul ilegal al petrolului între Kazahstan si Iran, cu tot embargoul pus acestuia din urma. In opinia lui Eastman, sacrificarea a mii de nevinovati în atentatele contra Turnurilor Gemene si Pentagonului, a beneficiat nu numai pe cei implicati  în aceasta ci si alte grupuri. Este si cazul - zic cei care controleaza afacerile cu opiu, adica  " domnii drogurilor" din Alianta Nordica si Afganistan, - spalarii banilor prin internediul canalelor globale de investitii, sprijiniti în opiu si heroina. Deasemeni, atentatele beneficiaza grupurile care doresc sa domine comertul petrolului si gazului natural din Asia Centrala si care îl sprijina pe Ariel Sharon.
O catastrofa... anuntata?
Trebuie mentionat si un articol aparut în Nexus de catre ziaristul nordamerican Jim Marrs în decembrie 2001. El povesteste ca o economista rusa, dr. Tatiana Koragina, a prezis pentru sfarsitul lunii august 2001 o catastrofa care va afecta negativ economia SUA. Putin dupa atentat, într-un interviu acordat ziarului Pravda, Koragina a afirmat ca "un grup de putere" statea în spatele atentatelor si ca se vor produce altele si mai spectaculoase. Explca, ca foarte curand poporul american va simti ca guvernul sau este incapabil sa garanteze securitatea tarii, ceea ce ar presupune panica colectiva si colapsul economiei americane. Koragina termina interviul afirmând ca cei arestati de catre FBI nu numai ca nu erau adevaratii vinovati, ci ca adevaratii vinovati faceau parte dintr-un grup de persoane cu mai bine de 300 trilioane de dolari la activ si sunt capetele potentiale ale noului guvern global.
Demolare programata a Turnurilor?
Probabil ca imaginile caderii turnurilor vor ramâne pe retina noastra pentru multe decade. Dar tocmai de aceea ar trebui sa observam asemanarea inevitabila cu alte demolari programate ale caldirilor vechi. In acest sens, Van Romero, vicepresedinte de investigatii al Institutului de minerit si tehnologie din New-Mexico, sustine ca acea cadere a Turnurilor a fost prea perfecta pentru a fi rezultatul întamplator al unor avioane care se zdrobesc de structura caladirii. In optiunea sa, dupa impactul avioanelor trebuie sa fi fost provocata o explozie dinauntrul cladirilor, si ca aceste explozii ar fi fost cauza autentica a colapsului. In acest fel, Turnurile în loc sa explodeze în bucati în afara, s-au prabusit catre înauntru. Si o prabusire de aceste caracteristici se poate duce la capat numai cunoscând perfect "punctele slabe" ale edificiului pentru a sti unde trebuie pusa înacarcatura exploziva. Toate acestea presupun o echipa cu formare speciala si mare experienta în demolarea edificiilor. Pentru unii, aceasta perfecta distrugere a Turnurilor ar fi servit mai ales eliminarii oricarei suspiciuni, inclusiv cutiile negre ale "avioanelor-bomba". In definitiv oricare ar fi faptele adevarate, un lucru cert este ca teoriile expuse nu au nimic de-a face cu versiunea oficiala asupra atentatelor.
Ben Laden în serviciul CIA?
O alta ipoteza asupra lui 11-S, este formulata de Sean McBride, autor al unui articol publicat in 23 martie 2002, si sustine ca toata operatia a fost o masinatie a Mossadului. Dupa informatiile culese de el, McBride ne prezinta urmatorul scenariu: Osama Ben Laden ar fi agent de nivel maxim "folosit" de Mossadul israelian si CIA. Laden si colaboratorii sai apropiati ar fi recrutat sechestratorii avioanelor-bomba, care nu cunosteau adevarata misiune. Deja în drum catre coliziunea cu Turnurile, controlul a fost asumat de pe pamant si i-ar fi dirijat ca si cum ar fi fost un misil. Actualmente guvernul american realizeaza o campanie propagandistica pentru a suprima orice investigatie asupra faptelor din 11-S. Si continua McBride, în cazul ca nu ar reusi propaganda, s-ar putea produce noi atentate care ar aduce aplicarea Legii martiale, arestarea si eliminarea tuturor dizidentilor. McBride este convins ca nu s-a spus adevarul si ca trebuie scoase la lumina anumite incidente. De exemplu spune ca israelitii au fos avizati prin internet de atentate doua ore inainte ca acestea sa se produca, si numai un singur cetatean israelian a murit în catastrofa. Deasemeni un grup de "spioni israeliti" care venise in SUA ca studenti in Arta au fost repatriati dupa detentie fara sa se obtina vreo informatie din partea lor. Si ultima, niciun mediu de comunicare a explicat ce sarbatoreau un grup de evrei pe acoperisul unui edificiu din New York în ziua atentatelor.
Ce anume uneste familia Bush si familia Laden?
Thierry Meyssan, autorul "Marii imposturi.Niciun avion nu s-a zdrobit de Pentagon", a vizitat recent Spania cu motivul prezentarii cartii, care în Franta a vandut 200.000 exemplare, în Spania este la a treia editie si a fost tradusa în 10 limbi. Dupa ce a tinut o conferinta de presa la Casa Americii a raspuns la anumite întrebari legate de 11-S. Intre altele a spus ca pompierii care au mers la fata locului au auzit explozii puternice la baza edificiilor. A mai spus ca noile alerte despre noi atentate, pachete cu antrax - care s-a demonstrat ca nu aveau nimic în comun cu Ben Laden - au ca scop sa închida gura opiniei publice americane care începe sa-si puna întrebari. Intrebat daca vor avea loc noi atentate, Meyssan a spus ca este convins ca da, si crede ca se va produce unul în Octombrie 2002, luna în care se prevede aprobarea bugetului armamentului SUA. Ar fi - dupa cum a explicat- o masura de prevedere efectiva pentru a da mai mare putere aparatului militar. Aceasta putere a fost cea mai ìntarita dupa 11-S, între altele, ca puterea militara nu mai depinde de Senat ci de un barbat:de generalul Ralf E. Eberhart, comandant sef al North American Aerospace si piesa cheie în criza dezlantuita cu ocazia atentatului din 11-S.
Deasemeni a vorbit despre cele doua familii mentionate mai sus, dând multe detalii. Desi pare incredibil aceste doua familii sunt conectate prin afaceri. Intr-o informare oficiala nordamericana elaborata de Trezoreria SUA - Anturajul economic al lui Osama Ben Laden - citat în 26 septembrie în Senat, se prezinta o lista cu societati si nume de politicieni ale caror interese se incruciseaza cu Ben Laden. Intre ei se remarca anumiti sefi ca James A.Baker III, vechi secretar de Stat al presedintelui Bush-tata; Frank C. Carlucci, vechi secretar al Apararii in timpul lui Regan; Richard G.Darman, vechi director al Biroului Bugetului la George Bush; John Sununu, vechi secretar general al Casei Albe ( presidentia Bush ) si cel mai surprinzator:Bush tata si fiu. Toti acestia desfasoara relatii de afaceri  - prin intermediul fondului de investitii nordamerican Caryle Group - cu principalul stâlp finaciar al lui Ben laden, multimilionarul saudit Ben Mahfouz. De fapt, George W. Bush a fost membrual consiliului de administratie al Caterair, filiala a Carlyle Group, intre anii 1990-1994.
http://www.rense.com/general121-/was91/mossad.html
http://www.onlinejournal.com/Comentary/Lynn032702/lynn032702.html

7. Reteaua Echelon sau urechea Big Brother
Desenata de catre Agentia de Securitate Nationala a SUA, Echelon este sistemul de urmarire cel mai important din lume. Teoretic se foloseste pentru a asculta mesajele trimise prin telefon, fax, posta electronica din tarile considerate inamice, dar practic oricine poate fi obiectivul. Suntem în fata echivalentului "Big Brother" al lui Orwell?
Sistemul global de spionaj Echelon, care captureaza si analizeaza aproape toate convorbirile telefonice, fax, posta electronica trimise în orice parte a lumii, este controlat de Agentia de Securitate Nationala ( ASN ) a SUA, în colaborare cu organizatii guvernamentale din Anglia, Canada, Australia si noua Zeelanda. Sistemul este simplu: zeci de statii receptoare în toata lumea aduna traficul de comunicatii, informatii si il trimit la ASN pentru a fi anlizat în macrocomputerele sale.
Supravegherea vinovatilor...
Dupa caderea comunismului, inteligenta aliata a trebuit sa caute noi "misiuni" care sa justifice cheltuielile enorme si infrastructura. Si terorismul a fost o "tinta" perfecta pentru ca permite sa fie spionati nu numai noii dusmanii sistemului ci si proprii cetateni. Echelon este fructul acestor eforturi. Cat priveste securitatea domestica, responsabilii inteligentei SUA apeleaza la atentatul din Oklahoma mai întâi, si al Turnurile Gemene, apoi. Cat despre incursiunile în exterior, ce scuza mai buna decât atentatele de la ambasadele nord-americane din Tanzania si Nairobi ( Kenia) ?
...si a nevinovatilor
Dar cu toate aceste amenintari, niciun guvern democratic se poate folosi de aceste ratiuni de securitate nationala pentru a abuza de legi, îngradind astfel drepturile cetatenilor.Sau poate da? Din declaratiile oficiale de la sediul Comunicatiilor Generale ( GB ) ale London Observer din 1992, diferite organizatii "nevinovate" stau in "Cartae Neagra" a Echelon. Este cazul Amnistiei Internationale, Greenpeace  si Christian Aid. In alt articol publicat de acelasi ziar, un ex-functionar al British Joint Intelligence Committee ( BJIC ), Robin Robinson, a admis ca Margaret Thatcher ordonase personal, sa se intercepteze comunicatiile de Lonrho, întreprinderea proprietara a Observer, dupa ce aceasta a publicat in 1989 un articol în care îl acuza pe fiul ei, Mark, ca a primit mita într-o tranzactie multimilionara de arme cu Arabia Saudita. Cu toate ca se confrunta cu o acuzatie de tradare, Robinson a marturisit ca el trimisese mesaje interceptate de la Lonrho la biroul Dnei. Thacher. Exemple clare ca Echelon nu se foloseste numai pentru a spiona potentiali inamici ci si persoane sau grupuri care deranjeaza puterea stabilita.
Mai multe date in: http://fly.hiwaay.net/-pspoole/-echelon.html
Karen Miller


Candidaţii masoni, scoşi la lumină de EVZ

EVZ dezvăluie cum merg mână-n mână Masoneria, politica şi afacerile cu statul, în România. Masoneria, afacerile şi politica românească interferează, ultimele două, la vedere.
 • Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
 •  
1 /2.
În umbră, discreţi, stau „fraţii masoni“, conducătorii lor, „venerabilii“, „maeştrii“, şi lojile cu denumiri care oscilează între misterios şi caraghios. „Evenimentul zilei“ este primul ziar din România care vi-i prezintă pe câţiva dintre masonii candidaţi la parlament, cu nume, prenume, lojă şi colegiu electoral, fără discriminări de orientare ideologică. Politicieni masoni găsim şi la stânga, şi la dreapta.

A scrie despre Masoneria românească de azi înseamnă, de fapt, a radiografia personalităţi-cheie din mediul de afaceri, din aparatul guvernamental şi din instituţiile de apărare.

Cei mai mulţi sunt aduşi la acelaşi numitor nu doar de aplecarea spre ritualurile din loji, ci şi de afaceri cu statul, influenţă politică şi economică. Masoniicandidaţi arată şi evoluţia complicată a Ordinului secret care s-a deplasat de la Goethe şi Voltaire la Fleacă şi Prigoană.

„Apartenenţa lor la Masonerie este irelevantă pentru electorat. Cei care candidează la demnităţi publice trebuie votaţi în funcţie de programele lor, competenţe şi pregătire“, a declarat, pentru EVZ, Eugen-Ovidiu Chirovici, marele maestru al Marii Loji Naţionale din România - organizaţia care include cele mai puternice loji masonice din spaţiul mioritic.

În lume, prejudecăţile publice care atribuie Masoneriei puteri mondiale oculte şi influenţe sociale nefaste se îmbină permanent cu teorii politice în care Ordinul se laudă cu apariţia Uniunii Europene, a Statelor Unite sau a revoluţ iilor de la 1848. Echerul, compasul şi piramida sunt cele mai cunoscute simboluri masonice. Ce se ascunde în spatele ideilor preconcepute rămâne, în general, un mister.

Evident este doar că, în România, Masoneria are nuanţe mai pestriţe ca oriunde. În lojile dâmboviţene se regăsesc laolaltă personaje controversate, afacerişti penali, procurori DNA şi militari, înalţi ofiţeri activi de informaţii şi politicieni de frunte. (A contribuit Andrei Crăciun)

ISTORIE

Masoneria, de la Kogălniceanu la Prigoană

Masoneria are ca principal scop declarat „iluminarea spirituală“. Mişcarea secretă avea să câştige adepţi şi în România. A reunit, de-a lungul timpului, politicieni iluştri, precum Mihail Kogălniceanu şi Titu Maiorescu, fiind interzisă în 1948 de regimul comunist. Azi, la 15 ani de când şi-a „reaprins luminile“ în România, Frăţia adăposteşte laolaltă afacerişti penali, înalţi ofiţeri din serviciile de informaţii şi politicieni controversaţi, dar şi doctori şi profesori eminenţi.

CAIUS IRINEL ILIESCU

Liberalul ţărănist


Candidat pentru un loc în Senatul României din partea PNL (în calitate de membru PNŢCD), Caius Irinel Iliescu este, de asemenea, „venerabilul“ unei loji masonice, dar nu consideră „oportun“ să poarte discuţii despre Ordin. Francmasonul candidează în Colegiul 6 din Capitală şi nu confirmă, dar nici nu infirmă, atunci când vine vorba despre apartenenţa sa la Masonerie. În schimb, Caius Iliescu ne transmite sec: „Faptul că în ’89 am fost arestat vă permite dv. acum să-mi puneţi astfel de întrebări!“. Iliescu crede în principiile care guvernează Masoneria, precum „cinstea şi onoarea“, dar adaugă faptul că face aceste precizări „din punct de vedere istoric“, căci, oficial, „nu confirm şi nici nu infirm!“.

ALIN SIMOTA

„M“, de la mason


Liberalul Alin Simota, finanţatorul echipei de fotbal Jiul Petroşani, candidează la Senat în Colegiul 1 din Hunedoara. „Maestrul“ mason s-a implicat în politică în 2008, după ce a intrat în Top 300, iar bodyguarzii săi apucaseră să le aplice corecţii fizice fotbaliştilor pe care îi avea în vestiare. Pe cei care-i stâlcesc numele, închipuindu-şi o sedilă atârnată de prima literă a numelui, Simota îi corectează stereotip şi didactic: cu „s“ de la simpatic. Afaceristulpolitician nu comentează dacă e mason sau nu, dar despre orice alt subiect - oricând, cu plăcere. Apoi, Simota spune că „Masoneria nu e secretă, dar e discretă“ şi că „a fost printre primii care au devenit membri ai mişcării masonice din Hunedoara“.

PRIGOANĂ, „VENERABILUL“ GUNOAIELOR

„La noi, în Masonerie, e democraţie“


Milionarul monden Silviu Prigoană este francmason de vază şi, printre altele, candidează din partea PDL la Parlamentul României. Prigoană vizează un mandat în Camera Deputaţilor, în Colegiul 15 din Bucureşti, situat în sectorul 3, acolo unde salubrizarea este asigurată chiar de compania sa, Rosal.

Silviu Prigoană a fost, „pe vremuri“ (zice el), în 2006 (a descoperit EVZ), „venerabil“ al Lojii masonice „Constantin Bărbulescu“, cu templul pe strada Drumul Belşugului din Capitală. „Dar nu mai sunt, căci la noi (în Masonerie - n.r.) este mai democraţie ca-n democraţie, ai voie două mandate şi atât!“ - adaugă Silviu Prigoană.

Întrebat când şi de către cine a fost iniţiat în Masonerie şi cine este acum „venerabilul“ Lojii „Constantin Bărbulescu“, candidatul Silviu Prigoană răspunde evaziv: „Cutuma îmi interzice să fac publice astfel de subtilităţi. Pot vorbi doar despre mine şi atât! Vă mai pot spune că eu am depus un singur jurământ în viaţă care m-a marcat. Am jurat în ’82, în Armată, pentru patrie şi popor şi am rămas profund impresionat. Am mai depus, aşa, jurăminte, când am devenit pionier, UTC-ist... dar unul singur m-a marcat, în ’82! Nu am alergat niciodată după funcţii, nici în MLNR, nici în partid. Sunt un simplu membru şi atât, altele sunt priorităţile mele, nu şefia, ci patria şi poporul pentru care am jurat în Armată“.

Întrebat dacă mai este sau nu francmason, Silviu Prigoană ne face o comparaţie sugestivă: „Un om care a fost ministru sau ambasador nu poate fi apelat niciodată «domnule pensionar»! Omul acela rămâne «domnule ministru» pe viaţă!“.


FRATELE DE AFACERI. Silviu Prigoană, după o întâlnire de taină

ŞTEFAN SZOBOTKA

Liberalul de la Ministerul Transporturilor


Ştefan Szobotka, francmason de rang înalt, vânează un fotoliu de parlamentar. El candidează din partea PNL în Colegiul 7 din Bucureşti, pentru un loc în Camera Deputaţilor. Pagina oficială de web a MLNR arată că Ştefan Szobotka este „marele purtător de cuvânt“ al organizaţiei, dar acesta susţine că s-a retras „de câteva luni“.

În schimb, Szobotka nu s-a retras din funcţia de director de imagine al Companiei Naţionale Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), din cadrul Ministerului Transporturilor. Însă, pe perioada campaniei electorale, candidatul liberal precizează că este „în concediu fără plată“.

Fost „venerabil“ al Lojii „Cavalerii Sf. Gheorghe“ din Bucureşti, membră MLNR, Ştefan Szobotka teoretizează: „Fiecare francmason face ce vrea cu viaţa lui personală sau politică. În cadrul MLNR nu se discută politică, dar alegerile pentru Camera Deputaţilor nu au loc în cadrul MLNR, ci în România. Nu ne trebuie vreun accept din partea MLNR pentru a candida“.

Întrebat cine conduce în prezent Loja „Cavalerii Sf. Gheorghe“, Ştefan Szobotka, altminteri un specialist în relaţii publice (PR), răspunde sec: „E o chestiune internă a Ordinului. Nu sunt obligat să v-o spun, dar, pentru informarea dumneavoastră, vă pot spune că am intrat în Masonerie în 1999, dar într-o altă Lojă. Nu pot spune cine m-a iniţiat“. Şi cum se consideră „coleg de breaslă“ cu ziariştii, Szobotka îşi permite să ne dea „un sfat autoprotectiv“: „Fiţi foarte atenţi când atribuiţi public calitatea de francmason cuiva care nu o recunoaşte, căci pot exista repercusiuni! Juridice, evident“.


PNL. Ştefan Szobotka (centru), umbra ministrului Ludovic Orban (dreapta)

ILFOV

Mureşan, generalul luminii


Sub steagul uniunii PSD+PC, generalul (r) Mircea Teodor Mureşan (foto) atacă pieptiş Senatul României pe „frontul“ Colegiului 2 Ilfov. PSD-istul a primit lumina masonică în Loja bucureşteană „România Modernă“, dar se eschivează cu veselie în faţa întrebărilor EVZ: „Şi dacă aş fi într-o lojă masonică, şi dacă n-aş fi, n-aş discuta asemenea lucruri prin telefon. Haideţi să ne vedem şi să discutăm. Faţă-n faţă. Acum sunt şi în campanie electorală. Dacă voi câştiga alegerile, vorbim (râde)“. El sugerează că ar fi bine să fie reapelat telefonic în viitorul apropiat. A doua zi însă, generalul pare că se află în plin marş forţat. Sunete de orătănii, strigăte rurale nearticulate şi zgomot de motor se aud pe fundalul discuţiei.

„Ştiţi cum e campania electorală? Vorbeşti cu oamenii la poartă, până când simţi cum cazi din picioare. Mâine-dimineaţă mă duc la Clinceni. Apoi, la o emisiune TV. Astă-seară, la fel. Iar dumneavoastră nu uitaţi că masoneria e un subiect delicat. Ştiţi care e şi părerea despre Masonerie a actualului preşedinte (Băsescu - n.r.). El nu înţelege scopurile noastre“, îşi aduce aminte generalul Mureşan că inamicul nu trebuie cruţat.

La Revoluţie, Mircea Teodor Mureşan (atunci, căpitan) a comandat regimentul de tancuri din Pantelimon, care a distrus Biblioteca Centrală Universitară din Piaţa Palatului. Au fost arse 500.000 de cărţi rare şi manuscrise unicat, dar Mureşan a primit titlul de „luptă tor pentru victoria Revoluţiei“ şi certificat de revoluţionar. În anii următori, el a fost prim-locţiitor al ministrului de interne şi secretar de stat (1999-2001), adjunct al şefului Statului Major General pentru conducerea operaţiunilor (2001-2002) şi locţiitor al şefului Statului Major General. Din 2003 până în 2007, actualul candidat PSD a comandat (rector) Universitatea Naţională de Apărare, intrând sub vizorul DNA pentru nereguli în contabilitatea instituţiei. În 2008, Mureşan a trecut în rezervă.

Acum, generalul (r) de blindate le zâmbeşte prietenos alegătorilor din Ilfov de pe bannerele electorale, alături de Anghel Iordănescu şi Gabriel Oprea - şi ei ofiţeri în rezervă. Toţi trei sunt îmbrăcaţi în uniforme de armată, ceea ce a declanşat un scandal public privind folosirea însemnelor militare în scopuri electorale. (Mihai Munteanu)

GORJ

Greblă, compas şi echer


Toni Greblă (foto) este şi maestruavocat, şi maestru-mason. În urmă cu doi ani, era „venerabil“ al Lojei „Gor Jiu“, din Târgu-Jiu - zonă săracă, dar abundentă în loji ale frăţiei. După ce a fondat FSN Gorj, a fost prefect PSD al judeţului (2001-2004) şi director al Patromin (din 2005 până în prezent). Acum, maestrul Greblă candidează într-unul dintre cele două colegii senatoriale din Gorj, din partea PSD+PC. În 1996, Toni Greblă a devenit posesorul unui brevet de revoluţionar, doar condusese „activităţile revoluţionare“ în preajma Crăciunului din 1989. Dă asigurări că niciodată însă n-a beneficiat de pe urma scutirilor de impozite care au venit la pachet cu brevetul.

„Plătesc impozit la casa în care locuiesc. În general, îmi rezolv problemele fără gratuităţi“. Toni Greblă nu doreşte să comenteze apartenenţa sa la Masonerie, dar ne comunică propria viziune: „Mişcarea masonică e formată numai din oameni serioşi“. Afirmaţie pe care ţine s-o întărească printr-un exemplu de peste hotare: „Preşedinţi ai Statelor Unite au fost masoni“.

BUCUREŞTI

Candidatul Fleacă. Dănuţ Fleacă


Aruncat de PNL în gherila electorală, Dănuţ Ioan Fleacă este candidat la Senat, în Colegiul 5 din Bucureşti. Bătălia este cruntă, ringul e aglomerat, dar liberalul e optimist: „Adevărat, domnul Vasile Blaga (PDL) este un adversar redutabil, dar sunt şanse egale“. Fleacă este şi „maestru“ francmason, fiind, din 2005, membru în Loja „România Modernă“.

„Sunt în lojă de 3 ani, dar nu am fost prezent în ultimul timp la templu, fiind prins cu activitatea mea. Am fost plecat des, cu delegaţii guvernamentale, în străină tate, pentru că implementăm nişte proiecte europene“, ne dezvă luie, calm, Dănuţ Ioan Fleacă. „Proiectele europene“ la care se referă se derulează la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Sector 1, instituţie pe care Fleacă o conduce. În rest, una-i una şi alta-i alta: „Politica nu interferează cu masoneria. Candidatura mea la Senat este mai degrabă generată de relaţia mea cu PNL“, susţine Fleacă. „Maestrul“ invită electoratul din colegiu să-l urmărească, în direct, la OTV. (Mihai Munteanu)

PRAHOVA

Maestrul Burlacu ridică temple cu 10 etaje


Cristian Burlacu este maestru mason în Loja „Dale Woodward“ din Bucureşti, politician liberal. El candidează la Camera Deputaţilor, în Colegiul 1 Prahova. „Corect, sunt membru în loja masonică de care vorbiţi. Sunt în Ordin de mai mult timp şi nu are relevanţă cine m-a iniţiat. După cum ştiţi, aceste lucruri sunt discrete şi eu ţin la această discreţie“, a declarat Cristian Burlacu, care este acţionar ori director în şase firme de construcţii din Sinaia.

A ridicat
vila lui Voiculescu...

Pentru publicul larg, până acum o lună, liberalul Burlacu era doar un consilier local din Sinaia, care vorbea o dată la trei şedinţe şi a cărui biografie se putea exprima sintetic în metri cubi de ciment turnaţi peste tone de armătură. Dar de când s-a înscris în cursa pentru Camera Deputaţilor, masonul a devenit „o voce puternică“.

A intrat în politică în 2003, la braţ cu umaniştii lui Dan Voiculescu, căruia i-a construit scheletul vilei din Sinaia, dar pe care l-a abandonat un an mai târziu, când s-a alăturat PNL, partid care îşi adjudecase primăria staţiunii montane.

Lui Burlacu îi place să construiască şi, de când e consilier liberal, şantierele lui au devenit cele mai înalte din tot oraşul. El a adus în peisajul edilitar al localităţii de pe Valea Prahovei primele blocuriturn postrevoluţionare, pe un teren de-al consiliului local, cu banii unei firme israeliene, printr-un contract de asociere cu administraţia oraşului. În primăvara lui 2008, maestrul Burlacu a readus în actualitate coşmarurile alunecărilor de teren petrecute în cartierul Furnica. Fundaţia unei pensiuni de-a lui, turnată pe-un teren luat tot de la consiliul local, a fost prea mult pentru o stradă care găzduieşte trei monumente istorice şi căreia i s-a surpat trotuarul de-a lungul câtorva zeci de metri. În curând, candidatul-mason va ridica pe peluza din faţa Hotelului Mara un complex imobiliar din patru module, cu 254 de apartamente.

...şi hotelul doamnei DIP


În prezent, candidatul Burlacu se află în proces cu Ion Şubran, un alt constructor de pe Valea Prahovei care i-a fost alături masonului la mai multe ctitorii de case şi de hoteluri. Şubran l-a dat în judecă pe liberalul-mason pentru a recupera datorii de peste două miliarde de lei vechi, pe care candidatul le-ar avea la el de-acum cinci ani, de pe vremea ridicării în subantrepriză a Hotelului Luxten Garden din Azuga al Elenei Popescu - soţia lui Dan Ioan Popescu (DIP).

„Aveam un litigiu cu Şubran, dar, din câte ştiu, l-am câştigat în instanţă. Da, hotărârea este definitivă. S-au ocupat juriştii firmei“, susţine candidatul-mason.

GAZDA LUI BĂSESCU

Gabriel Răsvan Toader: „Am intrat când s-au aprins Luminile“


„Gazda“ lui Traian Băsescu aplică în politică şi ce a învăţat în Masonerie. Gabriel Răsvan Toader, candidat PDL la Senat în Colegiul 2 Giurgiu, e francmason vechi. Dar şi fiul celei care şi-a transformat casa, anul trecut, în sediu de campanie al preşedintelui, când acesta a fost suspendat de la cârma ţării.

Toader vorbeşte cu reticenţă despre activitatea sa masonică. „Sunt elemente confidenţiale, dar, într-adevăr, sunt membru într-o lojă din Bucureşti“, confirmă democrat-liberalul. Şi plasează începutul relaţiei cu „fraţii“ într-un trecut imprecis: „Am intrat în MLNR de la început, când s-au aprins Luminile. Mai mult de atât nu am ce să vă spun“, conchide Toader.

Întrebat în ce măsură politica interferează cu apartenenţa sa la mişcarea masonică, PDL-istul se regăseşte într-o armonie perfectă: „Multe din elementele masonice le aplic şi în politică. De pildă, toleranţa“. Actualul candidat la Senat figura acum 12 ani pe statul de plată al guvernului. Între ’96 şi ’98 a fost funcţionar la Departamentul de Integrare Europeană.

Din 2000 până în 2002 a fost secretarul general al Prefecturii Bucureşti. Ulterior, a manageriat programe guvernamentale pentru IMM-uri. În PD a intrat în 2004. „M-am îndreptat către PD după ce am plecat de la prefectură. Fără sprijin politic nu rămâi într-o funcţie, indiferent cât de bine eşti pregă tit“, povestea Toader anul trecut. Împreună cu doi asociaţi a înfiinţat firma Avangarda 2005 GmbH (Viena), care derulează tranzacţii imobiliare în capitala Austriei. (Liviana Rotaru)


PDL. Gabriel Răsvan Toader, mereu bucuros de oaspeţi „portocalii“

CARANSEBEŞ

Strejariu şi fraţii


Filip Petru Strejariu, candidatul PNL la Camera Deputaţilor în Colegiul 4 Caransebeş, a împlinit un deceniu de când e francmason. Devotamentul său pentru „fraţi“ are un scop nobil: căutarea adevărului. Fără legătură cu politica.

„Sunt mason de 10 ani. Lumina am luat-o la Timişoara, la una dintre lojile de acolo, şi ulterior am înfiinţat în Caransebeş Loja «Oriens». Acum nu mai sunt eu «venerabil», am fost înlocuit de un «frate», în virtutea regulilor noastre“, povesteşte liberalul. De profesie medic, devenit politician, Strejariu nu vede incompatibilităţi între Masonerie şi calitatea de demnitar, pe care speră s-o dobândească duminică. „Nu facem afaceri şi nici politică. Loja e un atelier de perfecţionare umană“, explică, volubil, Strejariu. Şi adaugă cu un ton profetic: „Eu am devenit mason mânat de un singur scop - căutarea Adevărului - şi am considerat întotdeauna că masonii sunt un etalon pentru populaţie. Sunt oameni liberi, profesionişti în domeniile lor şi s-au adunat în organizaţie pentru a consolida bunăstarea oamenilor şi pentru a promova valorile adevărate“. (Liviana Rotaru)

MIRCEA CAZAN DIN SIBIU

„Vă salut cu o triplă acoladă!“


Liberalul Mircea Cazan, mason în Loja „Octavian Goga“ din Sibiu, candidează la Camera Deputaţilor, într-un colegiu din Mărginime. E sigur că va câştiga, doar a mai câştigat de două ori, chiar dacă, de fiecare dată, în 2000 şi-n 2004, „fără loc, ca la facultate“.

După două victorii fără loc, Cazan şi-a găsit loc în fruntea Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii SA (SNR) - companie de stat. Era specialitatea lui. Începând din anii ’90, a activat în domeniul IT&C. Muncă de pionierat în câmpul internetului: le-a făcut cunoştinţă locuitorilor din Sibiu, Mediaş, Făgăraş ori Alba cu lumile virtuale, care începuseră să se tot dilate şi nu puteau ocoli Ardealul.

Firma Verena a fost printre primele care le-au adus ardelenilor internetul. Numărul proprietăţilor familiei Cazan a început să crească, de la 3 la 17. Din 2002 încoace, maestrul „venerabil“ al Lojii „Octavian Goga“ s-a pus pe colecţionat case. A început timid, cu câte una pe an, apoi a mărit ritmul. Trei într-un an, trei în altul, alte trei în alt an, până când declaraţia de avere s-a cerut completată printr-o anexă, în care 17 apartamente şi case pe pământ - ale maestrului, ale părinţilor maestrului şi ale soţiei - respiră în voie, neînghesuite.

„Sunt singurul din România care a vândut acelaşi business de mai multe ori: la RDS, la Astral, la UPC. Nu vindeam neapărat firma Verena, ci clienţii firmei. După cei vindeam, ei se întorceau la mine, fiindcă nu erau mulţumiţi de servicii“, a explicat masonul succesul repurtat cu firma Verena.

„M-aţi prins într-un moment laic. Eram în biserică. Sunt şi-n campanie, m-aşteaptă oamenii şi vreau să vorbesc cu dânşii“. Cât despre aspiraţiile care l-au făcut pe Cazan să li se alăture masonilor, liberalul a încheiat convorbirea cu o formulă ezoterică: „Vă salut cu o triplă acoladă!“. (Ionuţ Stănescu)

"Apartenenţa lor la Masonerie este irelevantă pentru electorat. Cei care candidează la demnităţi publice trebuie votaţi în funcţie de programele lor, competenţe şi pregătire.", Eugen-Ovidiu Chirovici, mare maestru al Marii Loji Naţionale din România

ION PÂRGARU

Balet PSD-PNL


Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Ion Pârgaru, este un alt candidat francmason. Pârgaru este „Venerabil“ într-o lojă bucureşteană, dar începe să se bâlbâie când vine vorba despre numele acesteia. Că este francmason recunoaşte deschis: „Doar sunt «venerabil», astfel că eu am voie, desigur că vă pot spune“. Candidat PNL pentru un loc în Camera Deputaţilor, în Colegiul 5 din Gorj, Ion Pârgaru are state vechi în Masonerie. A mai ocupat poziţia de „venerabil“ şi în Loja „Veritas“.

Asta se întâmpla în 2006. Acum, situaţia s-a schimbat: „Nu, nu, nu mai sunt la Veritas. Sunt într-o altă lojă acum. Da, tot una din Bucureşti şi da, tot «venerabil» sunt“, declară Ion Pârgaru, care devine evaziv atunci când vine vorba despre detalii. „Nu mai ştiu cine şi când m-a iniţiat... sunt câţiva ani buni de-atunci“, susţine candidatul la Camera Deputaţilor. Pârgaru conchide: „Fiecare este liber să facă ce vrea! Singura chestiune este aceea de a nu amesteca Masoneria cu politica!“. Originar din Tismana (Gorj), Ion Pârgaru a fost şeful Departamentului pentru Comerţ Exterior, secretar de stat la Ministerul Economiei (guvernul Văcăroiu), dar şi parlamentar PDSR (actualul PSD), între 1996 şi 2000. Profesorul universitar Pârgaru a dobândit, între timp, convingeri liberale, candidând acum din partea PNL. (Cristian Vasilcoiu)

EUGEN BĂDĂLAN

„Eu zic să păstrăm discreţia“


Fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române, generalul (r)
se eschivează când vine vorba despre apartenenţa sa la mişcarea masonică. El candidează, din partea PDL, la Camera Deputaţilor în Colegiul 2 Brăila. Bădălan invocă discreţia, unul dintre principiile de bază ale MLNR, atunci când e întrebat de cât timp a primit lumina masonică. Mai mult nu vrea să comenteze.

„Nu cred că pot să vă dau detalii. Nu ştiu dacă ştiţi, dar Masoneria e o organizaţie discretă. Eu zic să păstrăm această discreţie“, spune Bădălan şi încheie discuţia râzând. Apartenenţa la Masonerie a generalului (r) se suprapune cu recenta sa carieră politică, dar şi cu ultima perioadă a celei militare. După ce, în 2006, a renunţat la şefia Marelui Stat Major şi a trecut în rezervă, „s-a înregimentat“ în PDL. Prima ţintă - fotoliul de primar al Brăilei - s-a soldat cu un eşec. Duminică trece din nou prin emoţiile unui scrutin electoral, în cursa pentru un loc în Camera Deputaţilor. În acelaşi timp este profesor universitar şi, din 2006, se află în vizorul DNA, în dosarul „Tofan“. Procurorii anticorupţie îl acuză de abuz în serviciu contra intereselor publice, acuzaţii pe care Bădălan le respinge. (Liviana Rotaru)

Un comentariu:

 1. CARTE SEMNAT DE MARESALUL ANTONESCU IN INCHISOAREA LUBIANKA ????
  ASTEPT PAREREA PE
  http://maresalionantonescu.blogspot.com/

  O ENIGMA PE CARE PUTETI SA NE AJUTATI SA O DEZLEGAM.
  VA MULTUMESC

  RăspundețiȘtergere

Zic si eu ceva :