APEL

TREZITI-VA ROMANI !!!!!!!!!!!

In tara chiorului si a oligofrenilor .........

Roman prost,votez Basescu !

luni, 9 august 2010

EURO-NONEURO

Viitorul euro se joacă cu mize mari
publicat in International pe 18 Mai 2010, 19:33
Într-un interviu pentru Der Spiegel International, Karl Otto Pöhl, fostul guvernator al Bundesbank, dă glas nemulţumirii germanilor, afirmând tranşant că atât ajutorul acordat Greciei pentru prevenirea intrării în incapacitate de plată a ţării cât şi recentul pachet de 750 de miliarde de euro aprobat de UE şi FMI pentru stoparea contagiunii crizei datoriei publice în zona euro nu reprezintă decât o slavare de la faliment a „băncilor şi a grecilor bogaţi”.
Într-un interviu pentru Der Spiegel International, Karl Otto Pöhl, fostul guvernator al Bundesbank, dă glas nemulţumirii germanilor, afirmând tranşant că atât ajutorul acordat Greciei pentru prevenirea intrării în incapacitate de plată a ţării cât şi recentul pachet de 750 de miliarde de euro aprobat de UE şi FMI pentru stoparea contagiunii crizei datoriei publice în zona euro nu reprezintă decât o slavare de la faliment a „băncilor şi a grecilor bogaţi”.

În schimb, The Economist se întreabă de unde a venit graba cu care FMI a acceptat să participe cu 250 de miliarde de euro la planul adoptat de miniştrii de finanţe ai UE şi speculează că în spatele acestei decizii ar putea sta dorinţa actualului director general al instituţiei, francezul Dominique Strauss-Kahn, de a candida la viitoarele alegeri prezidenţiale din Franţa.

În Newsweek, Niall Ferguson, istoric şi profesor universitar la Harvard, pune degetul pe păcatul originar al uniunii monetare europene – o monedă comună fără o politică fiscală responsabilă - şi avertizează că planul de ajutor pentru Grecia şi extinderea crizei datoriei publice din zona euro ar putea însemna sfârşitul euro.

Germania ar putea lua locul Marii Britanii ca cea mai eurosceptică ţară, titrează Wall Street Journal într-o analiză a reticenţelor repetate ale cancelarului Angela Merkel şi ale Bundesbank privind ajutorarea Greciei şi demararea de către BCE a unor achiziţii directe de titluri de stat pentru diminuarea dobânzilor la care se împrumută cele mai îndatorate state europene.

Cotidianul economic francez Les Echos alege însă o perspectivă mai optimistă, aratând că exportatorii europeni profită de pe urma scăderii cursului de schimb al euro la numai o zi după anunţarea planului în valoare de 750 de miliarde de euro pentru stoparea contagiunii crizei datoriei publice în zona euro.

În sfârşit, Reuters transmite că cursul de schimb al dolarul s-a apreciat faţă de yen şi, în acelaşi timp, a reuşit să anuleze câştigurile euro din prima parte a zilei, ca urmare a slăbiciunii monedei unice europene faţă de moneda japoneză. În prima parte a zilei, cursul de schimb al euro se apreciase de la cel mai scăzut nivel al ultimilor patru ani, ca urmare a anunţului că autorităţile europene au transferat prima tranşă din ajutorul de 110 miliarde de euro acordat Greciei. Scăderea cursului de schimb euro este un semn că investitorii anticipă o perioadă dificilă pentru moneda unică europeană în ciuda acţiunilor energice întreprinse de liderii europeni.

O noua ordine europeana

Noua Ordine Europeană nu include România
2010 e anul reformelor.

Adică al concedierilor, al tăierilor de salarii, al reducerilor de taxe. Dacă ne uitam pe planurile de austeritate adoptate de Spania, Marea Britanie, Germania (despre care am scris săptămâna asta), vedem clar 3 lucruri:
1. Că abia acum se iau masuri dure. Criza a început in 2008, dar 2 ani de zile guvernele au sperat ca o sa treacă “de la sine”. Singurii care au avut şi banii şi curajul să îi cheltuiască pe investiții de stat (măsuri pro-active) au fost germanii. Din păcate, ele s-au dovedit ineficiente. Sute de miliarde de euro s-au irosit.
2. Că indiferent de culoarea politica, toate guvernele aplică acum aceleași soluții: taie banii sectorului bugetar şi sprijină firmele. Atât prin reducerea taxelor sociale, cât şi prin reforma legilor muncii (simplificarea concedierilor, tăierea drepturilor angajaților, salarii in funcție de rezultate). Altfel spus, adio socialismului european! Bun venit capitalismului sălbatic!
3. Că toate guvernele se pregătesc de haos social, de lupte cu sindicatele (sau direct cu mulțimea).
România e unică la reforme.
România e singura ţară unde guvernul a promis că masurile de austeritate durează doar 6 luni şi că din decembrie totul revine la normal. Cum să revină? Care normal?
Toate guvernele au spus clar oamenilor că legislația muncii se modifică de tot, iar sărăcia va dura cel puțin 4 ani! Politicienii români sunt cei mai mincinoşi şi asta o să-i coste foarte scump.
În 2011, Europa va fi în flăcări. În 2012 va fi o nouă Europă.
Toate guvernele ştiu că dialogul social e inutil. Pentru că sindicatele oricum nu vor fi de acord să fie sprijiniți patronii bogați, în defavoarea angajaților săraci. Dar economia va fi scoasă din criză de către firme, nu de către cei săraci. Iar ca să-şi vândă iar produsele, firmele europene sunt obligate să aibă preţuri mai mici, costuri de producție mai mici, să dea salarii mai mici, pentru programe de lucru mai mari.
De aceea cancelarul german Angela Merkel a decis să taie 80 de miliarde de euro din cheltuielile bugetare (cel mai dur plan de austeritate din istoria Germaniei), fără să-i pese că sindicatele amenință cu demonstrații şi cu greva generală.
De aceea premierul spaniol Zapatero a decis să înceapă reforma legislației muncii, indiferent de părerea partenerilor sociali.
De aceea premierul britanic David Cameron a anunțat încă înainte de alegeri că va concedia 1,000,000 de bugetari şi îi va obliga pe șomeri să se angajeze pe salarii oricât de mici, sau le taie ajutorul de șomaj.
Haosul şi dezordinile ar putea dura tot anul 2011. Ţările care le vor înăbuşi primele, vor ieși tot primele din criză.
Dar vor ieși complet schimbate.
Politicienii corupți vor fi linșați!
Secolul 20 a fost dominat de politicieni-vedete, care se mândreau să arate că trăiesc extravagant. Timpul lor s-a dus. Când zeci de milioane de oameni suferă de foame, când cocktailurile Molotov explodează pe străzi, nimeni nu mai acceptă asemenea aere. Politicianul secolului 21 este dur, hotărât şi foarte prudent cu banii publici. Un politician de război.
Cât o să taie fiecare ţară? Depinde câți bani are!
Şi depinde cât o să dureze criza! Cel mai grav vor fi lovite de criză ţările foste comuniste din Est, unde sectorul privat era deja slab (România, Bulgaria). Cel mai puțin va fi afectată Germania.
Deocamdată doar Marea Britanie vorbeşte de “reforma” (practic desființarea) sistemului de pensii. Iar România a anunțat scăderea “temporară” a pensiilor cu 15%. Pe măsură ce criza se va adânci însă, banii vor fi tot mai puţini şi măsurile tot mai dure.
Numărul șomerilor în Europa va exploda. În Marea Britanie de pildă, s-ar putea dubla. Peste tot vor începe mișcări anti-imigranți (“Joburi britanice pentru britanici!”, ” Afară cu românii din Italia!”).
Mii de oameni vor muri efectiv de foame, iar bătrânii vor fi evident cei mai afectați. Acum încă se discută despre tragedia lor. Anul viitor n-o să-i mai pese nimănui.
Germania își face propria ei Uniune.
Dacă Germania taie 80 de miliarde de euro din buget şi concediază zeci de mii de cetățeni germani, este evident că n-o să-i ţină in spate pe puturoșii de bugetari români, bulgari, sau greci. Fiecare o să scape cum poate din criză. Uniunea Europeană dispare deci la fel ca Uniunea Sovietică: pentru că a cheltuit mai mult decât a produs.
Germania își va salva doar aliații tradiționali, ţările din zona ei de influenţă. Cine sunt? Păi e suficient să ne uităm la fluxul banilor germani: investițiile lor s-au dus mai ales in Ungaria, Cehia şi desigur, Austria. România nu e pe listă.
Cine era îngrijorat că vom deveni o colonie, poate să fie liniştit: nu mai interesăm pe nimeni. Murim sau trăim – e problema noastră!

Un duel imposibil

Un duel imposibil

In ultimul timp am auzit de nenumarate ori urmatoarea intrebare: de ce la noi oamenii cumsecade nu intra in politica ? Evident, am auzit la fel de multe raspunsuri la aceasta intrebare. Chiar si eu am fost nevoit sa formulez asemenea raspunsuri. Insa, toate aceste raspunsuri s-au dovedit in mare masura nesatisfacatoare. Drept urmare, interogatia mentionata a devenit o obsesie in Romania. Care sunt , deci, motivele care determina o asemenea conduita ? Poate precaritatea spiritului civic? Poate lasitatea ? Poate incompetenta? Nu o singura data am auzit aceste grave incriminari! Recent am inceput sa recitesc binecunoscutul ” Jurnal de scriitor ” al lui Feodor Mihailovici Dostoievski. Si dintr-o data, recitind o fabula din capodopera lui Feodor Mihailovici, am inteles de ce cei mai buni compatrioti ai nostrii detesta politica. Iata si fabula:
”Odata, un porc s-a certat cu un leu si l-a provocat la duel.Intorcindu-se acasa, si-a dat seama in ce s-a bagat si i s-a facut frica. S-a adunat toata turma , s-au gindit cu totii si au hotarit astfel:
- Vezi tu, porcule,aproape de noi e o groapa; du-te, tavaleste-te bine in ea si fa-ti aparitia la locul stabilit. Si ai sa vezi ce se intimpla.
Porcul a facut intocmai. Leul a venit, a adulmecat, s-a strimbat si si-a vazut de drum. Mult timp dupa aceea porcul s-a tot laudat ca leului i s-a facut frica si a dat bir cu fugitii de pe cimpul de bataie” ( Feodor Mihailovici Dostoievski, Jurnal de scriitor, Editura Polirom, 2008, p 36).
Si mai departe , comentariul lui Feodor Mihailovici:
”Aceasta-i fabula. Desigur, la noi nu exista lei - clima nu-i potrivita si fiara-i prea maiestuoasa. Dar puneti in locul leului un om cumsecade, cum fiecare ar trebui sa fie, si morala va fi aceeasi” ( Ibidem).
Intr-adevar, cel care ne-a daruit capodopera absoluta a literaturii universale ( romanul Demonii) avea perfecta dreptate: peste tot unde politica este o groapa urit mirositoare oamenii cumsecade isi vor vedea de drum. Ce altceva ar putea face ?

Timisoara, 18 mai 2010.

Conf.dr. Nicolae Țăran, Universitatea de Vest Timisoara, Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor, Catedra de Management.