APEL

TREZITI-VA ROMANI !!!!!!!!!!!

In tara chiorului si a oligofrenilor .........

Roman prost,votez Basescu !

joi, 1 aprilie 2010

PASTELE E PESAH-UL EVREIESC IAR INVIEREA DOMNULUI E ALTCEVA.Evitati confuzia !!!

Ce inseamna “a kusheri carnea” si cum se realizeaza acest proces?







Scris de Sorin Rosen



INTREBARE:

Ce inseamna “a kusheri carnea” si cum se realizeaza acest proces?



RASPUNS:

In mai multe versete ale sale (Leviticul 7:26, 17:10, 19:26 si Deuteronomul 12:16, 12:23, 15:23), Tora interzice evreilor sa consume sange. Motivul acestei interdictii este ilustrat cel mai bine de versetul: "Numai sa fiti foarte stricti sa nu mancati sangele, pentru ca sangele este viata si sa nu mancati viata impreuna cu carnea!" [Deuteronomul 2:23]



Pentru a respecta aceasta porunca a Torei, carnea (provenita de la un animal kasher si sacrificat prin taiere rituala - shehita) trebuie curatata in intregime de sange inainte de a fi pregatita pentru consum. Acest proces se numeste kusherit sau kusherire (de la cuvantul ebraic kasher, insemnand "bun pentru a fi folosit", conform poruncilor divine).



Kusherirea carnii se realizeaza in trei etape. Prima etapa consta in scufundarea completa a carnii intr-un vas cu apa la temperatura camerei timp de jumatate de ora. Dupa aceasta, carnea se spala si apoi se sareaza cu sare grunjoasa pe toate suprafetele. Bucatile de carne cu sare se lasa pe o suprafata inclinata, timp de jumatate de ora, pentru ca sarea sa extraga sangele din tesuturi si acesta sa se poata scurge liber. Apoi, carnea se spala bine de sare si sange (de cel putin trei ori) si se poate consuma si prepara in orice fel.



Exceptie de la aceasta regula fac organele producatoare de hematii (globule rosii), cum sunt splina si ficatul, care se kusheresc prin frigerea lor pe un gratar (nu tigaie!). Dupa frigerea completa pe gratar, ficatul sau splina pot fi preparate in orice alt mod dorit.

PESAH= PASTE

Scris de Sorin Rosen




INTREBARE:

Cum se praznuieste Pastele? Cate zile nu trebuie sa mancam paine dospita? Care sunt zilele de slujba?



RASPUNS:

Pesah (Pastele evreiesc) este o sarbatoare care dureaza sapte zile in Israel si opt zile in Diaspora. Ea incepe in seara zilei de 14 Nisan (anul acesta in seara de 2 aprilie 2007) si celebreaza Exodul din Egipt si eliberarea poporului evreu din robia egipteana.



In toate aceste zile evreilor le este interzis sa manance produse dospite - in ebraica hametz (asadar, nu numai paine!), sa aiba in posesie astfel de produse si sa obtina profit de pe urma lor. In aceasta categorie intra orice produs obtinut prin fermentarea a cinci tipuri de cereale, mentionate in Biblie (spre exemplu: whisky, paste fainoase, produse de patiserie, etc.). Aceste cinci cereale sunt: grau, secara, orz, ovaz si alac (numita si secara alba). Orice amestec care contine hametz este de asemenea interzis.



Ca in fiecare zi de altfel, si pentru aceasta sarbatoare exista slujbe si ritualuri sinagogale, in fiecare dimineata, dupa-amiaza si seara. Rugaciunile se numesc Shaharit (rugaciunea de dimineata), Minha (rugaciunea de dupa-amiaza) si Maariv (rugaciunea de seara). In primele doua si ultimele doua zile (prima si ultima zi in Israel), este adaugata o rugaciune suplimentara de sarbatoare, numita Musaf (rugaciunea suplimentara). Alte rugaciuni sinagogale importante sunt Halel (psalmii pentru slavirea lui Dumnezeu, rostiti in primele doua zile), Tefilat Tal (rugaciunea pentru roua, rostita in prima zi de Pesah) si Izkor (rugaciunea pentru pomenirea mortilor, rostita in ultima zi a sarbatorii).



In primele doua nopti de Pesah (de obicei in familie) exista si cele doua mese festive de sarbatoare insotite de citirea Hagadei.



Desigur, legile de Pesah sunt mult mai complexe...

Cum se praznuieste Pastele? Cate zile nu trebuie sa mancam paine dospita? Care sunt zilele de slujba?
Cum este considerat porcul ca animal, in religia iudaica?


Scris de Sorin Rosen



INTREBARE:

Cum este considerat porcul ca animal, in religia iudaica?



RASPUNS:

Regulile alimentare iudaice (in ebraica: kashrut) se bazeaza pe poruncile Torei, in special pe versetele de la inceputul capitolului 11 din Leviticul (repetate si in capitolul 14 din Deuteronomul). Pentru mamifere, regula pe care Tora o prezinta este aceea ca un animal kosher trebuie sa aiba copita despicata si sa isi rumege hrana (pentru pasari si pesti regulile sunt diferite). Exemple de mamifere kosher din punctul de vedere al Torei sunt vaca, oaia, capra, precum si multe ierbivore salbatice precum cerbul, caprioara, capra salbatica sau chiar girafa, care insa nu se consuma, deoarece ele nu au fost "consacrate" de traditie ca atare.



Orice animal care nu are aceste doua caracteristici de kashrut (chiar daca are una dintre ele) nu este kosher si consumul de carne sau produse derivate din respectivul animal este interzis. Un astfel de animal poate fi utilizat pentru alte scopuri (in afara de cel alimentar), spre exemplu un caine (practic la fel de ne-kosher ca si porcul!) poate fi folosit pentru paza, iar pielea unui animal ne-kosher (chiar si a porcului) poate fi folosita pentru incaltaminte.

PESAH =PASTE=PESAH

Este alcoolul permis in religia iudaica? Dar carnea de porc?






Scris de Sorin Rosen



INTREBARE:

Este alcoolul permis in religia iudaica? Dar carnea de porc?



RASPUNS:

Alcoolul este permis in religia mozaica, insa cu moderatie. De altfel, vinul este utilizat frecvent in ritual, la Kidush (o binecuvantare rostita de Shabat si sarbatori), la unele momente importante din viata unui evreu (circumcizie, nunta), si este considerata in general o bautura "sociala" (care fovorizeaza interactiunea umana). Tot despre vin, Talmudul spune ca "atunci cand intra vinul, iese adevarul", probabil vorbind si despre abuzul de bautura...



De Purim (sarbatoare vesela celebrand salvarea evreilor din Imperiul Persan), traditia iudaica recomanda consumul de alcool, insa multe autoritati rabinice atrag atentia -- in special persoanelor cu probleme deosebite in ceea ce priveste alcoolismul sau rezistenta la alcool -- ca aceasta traditie sa fie indeplinita cu moderatie, pentru a nu conduce la fapte si comportamente neadecvate.



In ceea ce priveste carnea de porc, raspunsul este negativ: iudaismul nu permite evreilor sa manance porc. Mai multe despre acest subiect, puteti gasi aici.